Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Красимир Йорданов за истинския Джулай

С поета Красимир Йорданов говорихме за поредния Джулай като празник на лятото и свободата. 
Посрещането на слънцето на морския бряг в утрото на 1 юли е традиция, която Старите кучета (група стари приятели, поети и китаристи) спазва стриктно от средата на осемдесетте години насам- сподели Йорданов. Джулая е чисто български феномен, който съществува само у нас. Музикантите от Uriah Heep дори не са подозирали, че могат да вдъхновят нещо толкова мащабно и ежегодно.
Разбира се, с течение на времето, този чист и спонтанен празник претърпя много трансформации. Започнаха да празнуват Джулай не само на морския бряг, а на много места във вътрешността на страната, където, поради липсата на море, изгревът се посреща по бреговете на реки, езера и язовири, но пак с китари, край огъня и със задължителния съпровод при първите утринни лъчи на култовата песен July Morning . Празникът неусетно започна да се комерсиализира, дойдоха медиите, започнаха да  се вкарват пари, започнаха да искат пари за билети, превърнаха го в обезателно юлско мероприятие. 
Всъщност така този спонтанен празник, започнал от една красива  песен за търсената и ненамерена любов, посветен символично на свободата и светлината, придобива друг привкус. 
Оригиналът е там - на морския бряг и въглените от огъня му още тлеят , както всяка година на първия ден от юли!
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Атанас Грозданов за чудния свят на дивата природа

Утре, 4 октомври 2024 г. от 18:30 ч. в Регионален природонаучен музей- Пловдив Атанас Грозданов ще ни потопи в света на дивата природа през погледа на неговия обектив.  "Wild at heart – Plovdiv" /"Диви по сърце - Пловдив"/ е авторската му изложба, която представя, а в рамките на месец /до 4 ноември/ пловдивчани и гости на града ще имат възможност да я..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Изложба с мисия помага на бездомни животни

Художничката и писател Марина Иванова организира изложбата на 4-и октомври, от 19 часа, в зала “Компас“, етаж 2, в сградата на на ул. Капитан Райчо“ 56, в Пловдив. Тя ще бъде в подкрепа на сдружение "Помогни и спаси живот".  „ От дълго време търся начин да допринеса , със своето творчество , за добра кауза. Щастлива съм, че я..

обновено на 02.10.24 в 16:23

Пловдив със своя алея на българската шевица

В пловдивския Парк "Лаута" беше открита Алея на българската шевица. Идеята за това е на   Бояна Илиева и Радина Росенова - майка и дъщеря,  отомки на Гаврил Груев Хлътев – Георги Бенковски.  Радина Росенова и Бояна Илиева се завръщат в България след повече от 20 години, и вече 5 години, заедно развиват дейност посветена на разчитането и..

публикувано на 02.10.24 в 12:51

Приключи седмицата, посветена на глухите хора

Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международен ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември.  Денят се чества от 1951г. когато на 19 септември в Рим, Италия, е създадена Световната федерация на глухите.  „Основната тема на тази година беше посветена на правата на жестоките езици и..

обновено на 30.09.24 в 14:15

Отново "Щастливи за ръка" тази събота в Пловдив

С идеята, че хората са истински шампиони с воля, независимо от техните умения и възможности, за осма поредна година Пловдив е домакин на фестивала "Щастливи за ръка”, посветен на преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания. Тази събота от 10:00 до 17:00 часа на спортните площадки на Младежки център празникът на спорта и изкуството ще..

публикувано на 30.09.24 в 10:00