Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е казус с два общински имота – складове на площ близо 20 декара, които общината е изгубила поради бездействие

Двата имота са описани като складове до бившия Хлебозавод в район „Тракия“ и в индустриалната зона в „Северен“. Те са били общински, но са придобити чрез нотариус по давност от две частни лица, които са заявили, че са ги стопанисвали като свои в продължение на 10 години, като са довели и свидетели за това. При тази процедура е приложено удостоверение от общината, което доказва, че имотът не е общински или държавен и затова е на частното лице.

Сигнал за това е подаден от бившия директор на Пловдивския общински инспекторат Асен Стефанов. Внесен е и в Окръжна прокуратура. Магистратите могат да издирят свидетелите и ако се докаже, че са представили неверни данни, общината би могла да си върне имотите.

Според общинският съветник от ПП-ДБ Веселина Александрова обаче, това може да се превърне в системен проблем. Причината е, в отпадането на забраната, която 16 години пазеше общините, за да могат да издирят и актуват имотите си и да се знае, че те са общински.

Веселина Александрова припомни решението на Конституционния съд от март 2022 г, което отмени този мораториум и създаде нови рискове за общинската собственост, защото тези, които са владели имоти през този период, могат да завършат 10-годишния срок и да придобият собственост по тази процедура.

Според нея в случая се губят два терена в двата края на града, които биха могли да бъдат превърнати в буферни паркинги например. По думите ѝ едно от най-съществените неща, които кметът може да направи в този мандат, да поправи бездействието на предшествениците си и да остане в историята на Пловдив като добър стопанин. „В най-спешен порядък г-н Димитров може да установи всички общински имоти и да ги впише като такива“, подчерта тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08