Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.  С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици и приятели на твореца. 

Началото на алеята е обзначено с едни от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев. Има и кратка история за житейския и творческия му път. Спътницата в живота на пловдивския пианист Вики Аламзиду каза за него:

 Милчо беше един изключително свободен човек. Той винаги обясняваше, че свободата е вътрешно състояние – никой не ти я дава и никой не ти я взима. Цялата тази същност влезе в музиката му.

Зам.-кметът по културата Пламен Панов подчерта, че Пловдив като европейска столица на културата трябва да уважава своите творци:

Милчо Левиев е човек, който е прославил името на Пловдив от тук до САЩ. Той е един от най-изявените посланици на града. Човек, който наред със своята идентичност на филебилиец е споменавал името Пловдив на първо място.

Пианистът и композитор е известен с това, че е принесъл самобитността на българските неравноделни ритми в стилистиката на джаза. Именно това са показали и  участниците в  Първия национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, част от който беше и откриването на алеята

Повечето класици си избраха джазовите неща на Милчо, не неговите класически и това още повече ни зарадва, че има едно отваряне на децата. Отвореният артист има повече какво да каже.

От 19 ч., в Дома на културата „Борис Христов“ ще се проведе и заключителен гала–концерт на участниците в Първия национален музикален конкурс „Милчо Левиев“. Участие в него взеха талантливи пианисти на възраст между 10 и 25 години. След гала-концерта ще бъде официалното награждаване на лауреатите и носителите на награди. Идеята е от следващата година този концерт да се провежда на Сахат тепе, там където води алея Милчо Левиев. 

Подробен репортаж - в ефира на Радио Половдив след 15:30 часа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19

Туристически поход до параклис от XIX в. Асеновград

Асеновград отбелязва днес Световния ден на туризма – 27 септември, с поход до параклис „Св. Димитър“. Сборният пункт е в 9.00 ч. в местността „Метоха“.  При желание на участниците маршрутът може да се удължи до връх „Кутра“, като ще се премине по стария римски път. Участъкът е лек и подходящ за деца, уверяват организаторите.  Служител от..

обновено на 28.09.24 в 08:19

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10