Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отворена покана за кампанията „НЕ на незаконните сметища“

| обновено на 22.07.24 в 14:28 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Сдружение „BG Бъди активен“ стартира отворена покана за НПО организации, спортни клубове и образователни институции. Инициативата има за цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства.

„Кампанията стартирахме преди няколко години, в стремежа си да предотвратим образуването на такива сметища. Всички знаем, че в цялата страна има стотици такива сметища. Общински администрации, активисти се борят с това. Много често, всеки един от нас става свидетел на различни малки сметища около поля, реки, гори. В любими наши места, които често посещаваме, откриваме гуми, дивани, матраци и други отпадъци, на които не им е мястото там. С поканата призоваваме НПО организации, спортни клубове и образователни институции, да организират свои събития, като част от кампанията, а ние ще ги подкрепим и ще им помогнем с парична сума, и с помощ за организацията на самите събития“, разказва Румяна Киризиева от Сдружението.

Кампанията „НЕ на незаконните сметища“ е дългосрочен ангажимент на „BG Бъди активен“, за повишаване на осведомеността относно отрицателното въздействие на нерегламентираното изхвърляне, върху околната среда и човешкото здраве. „BG Бъди активен“ се стреми да разшири обхвата си и да включи повече общности в усилията за предотвратяване на образуването на нерегламентирани сметища във водните басейни, поля и гори. Кандидатстващите организации ще бъдат оценени според амбициите на техните предложения, а избраните 5 кандидати ще получат безвъзмездна парична помощ на стойност 1000 лева.

“Нашата цел е да допринесем за намаляване на отпадъците във водните пространства, като организираме серия от инициативи за първоначално изчистване на крайбрежни и водни пространства. Изключително важно да се управляват ефективно водните ресурси и да се намали замърсяването, за да се гарантира наличието на чиста питейна вода за всички. Замърсяването на водата се увеличава поради нерегламентирано изхвърляне. От съществено значение е да се образоват хората, за опазване на водните пространства“, коментират още от Сдружението координатор.

Почистванията ще бъдат съпътствани със застъпническа кампания, насочена към предотвратяване на образуването на нови незаконни сметища. Желанието на „BG Бъди активен“ е да се включат възможно най-много хора в инициативите, и да ги ангажират в посока превенция за опазване на околната среда във всякакви аспекти - от акции по почиствания, повишаване информираността относно правата и ангажиментите на граждани и община (държава), относно изхвърлянето на отпадъци, през обучения за видовете отпадъци, ползите от разделното събиране и рециклиране, чрез трайна промяна на нагласите и чрез мотивационни методи. Всяка организация желаеща да кандидатства за отворената покана, може да намери повече информация на страницата на „BG Бъди активен“.

Румяна Киризиева е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” - радио и карикатури

За карикатурата ще разговаряме тази събота с нашите приятели Ивайло Цветков, Любомир Михайлов, Ириен Трендафилов и Цочо Пеев.  Останалите ни рубрики също ще са подчинени на основната тема. Ще излъчим едно карикатурно, но симпатично „реалити-интервю“, което е част от подготвителния разговор за участието на госта от предишно издание – Калин..

обновено на 07.09.24 в 16:12

Таратор и Изкуствен интелект

Фестивалът Улица "Станционна" вече за втора поредна година се радва на растяща популярност в празничните дни около деня  на Съединението. Освен музикална и кулинарна част фестивалът има неочаквана кибер съставка в лицето на ЦИХ "Тракия". С експерта по кибер сигурност Ясен Танев говорихме за тази изненадваща колаборация. Оказа се , че кибер..

публикувано на 06.09.24 в 16:50
Станислава Йорданова

Станислава Йорданова е SUPER STEM учител за втора година

На прага на новата учебна година и в днешното издание на предаването Ви срещнахме със Станислава Йорданова - преподавател по призвание и по душа! Тази година тя бе избрана за втора поредна година в престижната категория SUPER STEM EUROPE УЧИТЕЛ, п реборвайки конкуренция от над 700 преподаватели.  Влизаме отново в час с нея, и дни преди старта на..

публикувано на 05.09.24 в 16:16

Невиждани морски създания в Пловдив

Уникални и рядко срещани морски създания, които ще накарат пловдивчани да погледнат подводния свят с други очи! Невижданите морски създания са най-новите обитатели на Регионалния природонаучен музей в града. Екипът е изключително развълнуван да представи атрактивното попълнение в своята експозиция:  -   Бамбукова акула с бели петна (Chiloscyllium..

публикувано на 05.09.24 в 15:38

Археологически музей Пловдив стартира онлайн кампания

Регионален археологически музей – Пловдив стартира нова онлайн кампания под името „Когато бях археолог“, която ще се проведе през целия месец септември 2024 година. Инициативата е част от Европейските дни на наследството, чиято тема тази година е „Маршрути, мрежи и връзки“. Целта на кампанията е да събере и съхрани спомени и преживявания на хора,..

публикувано на 04.09.24 в 16:24