Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа.

Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)

Държавният ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" е един от най-атрактивните и най-майсторските ансамбли в Грузия. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети. Има повече от 20 години история и богат опит и е на върха на своята слава и признание. Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе е Народен артист на Грузия и известен хореограф.

От 2011 г. ансамбъл „Мхедрули“ е със статут на „Държавен ансамбъл за песни и танци“.

Ансамбълът се казва "Мхедрули", което означава "Воин на кон"! Обиколил е много страни, жънейки  огромни успехи!

На изкуството му са се радвали зрители във Франция, Австрия, Италия, Германия, Гърция, Турция, Украина, а в Китай са били проведени 31 концерта пред пълни трибуни!

"Мхедрули" идва за първи път в България с турне, което започва от Античния театър в Пловдив като кулминация на Международния Фолклорен Фестивал на 01.08.2024, след което продължава в Стара Загора на 2.08, Пазарджик на 3.08, Габрово на 4.08 и Русе на 5.08.

Ансамбълът е много интересен, защото избягва залитането към модернизма, "балета" и комерсиализацията в изпълненията си -тук се играят истински грузински танци.

Освен това Ансамбълът си има традиция: никога не взима танцьори отвън, а от основаването си си ги възпитава сам, като създава школа с около 400 деца.

Артистите, които ще ни гостуват, също са били взети от малки, някои още преди 20 години, и сега покоряват света като невероятни изпълнители.

Ансамбълът е държавен, ръководен е от Народен артист на Грузия, много е амбициран да покори българската публика и идва в състав от 65 души. Имат невероятен мъжки хор, а знаем, че Грузия се слави с многогласовото си пеене, което дори е признато за част от Световното Културно наследство от ЮНЕСКО! Спектакълът се казва "Духът на Грузия"! Той е израз на любов към страната, историята и легендите й, разказва за преклонението пред жената, майката и най-голямата ценност - свободата!

Билети в мрежата и касите на eventim.bg и grabo.bg





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Римските терми в Хисаря стават концертна зала на открито

За първи път римските терми в Хисаря ще се превърнат в концертна зала на открито.  Тази вечер от 20.00 ч. археологическият обект в парк „Момина сълза“ става сцена на джаз концерт под звездите.  Елегантен джаз ще свири китарно дуо Веселин и Петър Койчеви, както и колегата от Радио Пловдив д-р Теодор Попов (DJ Teo), който ще изпълни авторска..

публикувано на 07.09.24 в 07:58

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51
Теодосий Спасов

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“. В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.   Този прочут ансамбъл,..

публикувано на 06.09.24 в 10:10

Пловдив празнува 10 години от обявяването си за ЕСК

Днес отбелязваме 10-годишнината от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общината и Фондация 2019 подаряват на пловдивчани концерт. Първи на сцената се качва DJ Dian Solo в 18:30 часа. DJ Dian Solo е един от създателите на Deep Zone Project, той е сред най-утвърдените артисти на българската музикална..

обновено на 05.09.24 в 16:45

Започва фестивалът „Улица Станционна“

В  Пловдив тази вечер започва и фестивалът „Улица Станционна“. Към  успешните и утвърдени събития фестивалът тази година добавя и модул изкуство, като организаторите са отправили отворена покана към творци от Пловдив да презентират светлинни инсталации, приложно изкуство, дигитални изкуства.  Предвидено е и кулинарно състезание - European..

публикувано на 05.09.24 в 16:32