Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Николай: Смирението е в основата на всички добродетели

Божията майка е велик пример за нас, а смирението е първата от нейните добродетели

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

„Ако не се смирим, ние не можем да се помолим. Гордият човек не може да се моли. Гордата плът човешка не му позволява да се смири.“ Това каза в словото си по случай празника Голяма Богородица Пловдивският митрополит Николай. Пред десетките вярващи, събрали се в катедралния храм „Успение Богородично“ в Стария град, владиката подчерта: „Дошло е време да преклоним коленете на сърцата си в смирение.“

Цитирайки Достоевски, владиката посочи, че „Смирението е най – голямата сила на земята“. Дядо Николай призова да смирим сърцата и душите си.

И отбеляза, че един от най – големите проблеми на съвременната лъжекултура е начинът на общуване между хората. Множеството конфликти в общуването са свързани с нашите думи, със стремежа да се наложим над другите и да ги победим, изтъкна владиката. Думите убиват, думите раздразняват, думите пораждат огромни противоречия между хората“.

Той призова да се поучим от отношението на Божията майка към хората, което, по думите му, е велик пример за нас.

„Божията майка е пример за смирение и за чистота. Идеал за човешки живот.“

Този идеал е на колосална дистанция от идеала, който днес се усвоява от масовото съзнание на хората, подчерта митрополитът. И сравни съвременния човек с играчка:

Играчка от тия, които закачат на елхата. Играчка, която блести, но която няма истинска ценност. Ние упатребявама огромни усилия, за да поризведем този външен блясък, без да имаме вътрешна светлина. И затова този блясък е изкуствен, непринасящ полза на хората и погубващ самия човек!

Дядо Николай призова към молитва, която да ни даде сили да придобием смирение.

Той пожела на всички небесната закрила и благодатния покров на Божията майка и призова Света Богородица да бди и пази децата, да дарява със здраве, благоденствие и душевно спасение. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полиция и жандармерия охраняват денонощно гроздобера в региона

Съвместни екипи на полиция от Септември и пловдивски жандармеристи от началото на месеца охраняват лозовите масиви за кампанията по гроздобера в този регион.  Техни обособени групи патрулират в зоните на насажденията като осигуряват нормалното и спокойно протичане на кампанията и защита от кражби в землищата на градовете Септември, Белово, Ветрен,..

публикувано на 20.09.24 в 14:15

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито край Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в Карлово. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и..

обновено на 20.09.24 в 13:35

Членовете на СИК от квотата на ДПС ще бъдат разпределени служебно

Напрежение между представителите на фракциите в ДПС възникна при консултациите за разпределението на членовете на СИК в Пловдив- град. Причината е, че от ДПС - Ново начало на Делян Пеевски и от Алиансът за права и свободи, лоялни на Ахмед Доган, предложиха по 459 членове. Това е недопустимо, защото разпределението на база на миналите избори дава..

публикувано на 20.09.24 в 11:27

"Водопада фест" с кулинарно шоу и базар започва в Карлово

Истинска кулинарна фиеста ще има този уикенд в Карлово.  В града идват кметовете на Созопол и Тутракан, за да представят ястия от морски и речни дарове. Кулинарното шоу е част от базар на занаятите и на храните и напитките, подготвен за второто издание на Водопада фест. Проявите започват тази вечер с концерт на ансамбъл „Българе“ на площад „20..

публикувано на 20.09.24 в 09:21

В Хисаря започва съборът "Хайдут Генчо"

За поредна година от 20 до 22 септември в хисарския квартал Момина баня ще се проведе съборът „Хайдут Генчо 2024“. Организатори са общината в курортния град и Сдружение Наследство Хисаря.  Официалното откриване е тази вечер от 18:30 ч. В рамките на събора утре вечер (21 септември), ще се проведе възстановка "Хайдут Генчо". След възстановката..

публикувано на 20.09.24 в 08:25