Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.

 Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави на 3 континента: Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите, разработили предложенията участие са взели над 100 души. От получените предложения 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

Предложенията в конкурса „Трезор за идеи“ за БНБ са изключително разнообразни - от библиотека и български литературен център, японски културен център, през академия по изкуствата, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции (включително добавена реалност и дигитални изкуства и нови технологии), творчески хъб и споделено пространство за работа и др. Някои от предложенията са по-класически – национален архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и дори музей на био-разнообразието. Други са дори радикални с контрастиращи нови функции като обществена баня или закрита агора - публично събрание и център за дебати.

Наградният фонд на конкурсната инициатитва е в размер на 14 100 лв, от които 9 100 са от бюджета на общината, а 5 000 лв – дарение от „Холдинг КЦМ 2000“АД.

Еспертно жури с председател заместник кмета „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов разгледа проектите и отличи  три от тях. 

-Предложение „Банков удар: Център за млади надежди в сферата на творческите индустрии“ на творчески колектив от Германия.

-Предложение „Музей на Пловдив: музейна експозиция за историята и духа на Пловдив“ на творчески колектив в състав: арх. Антоанета Топалова, арх. Мария Стоянова, арх. Володя Стоянов, Стефан Шивачев и инж. Ирина Рабенхорст.

-Предложение „Трезор и съкровища: Филиал на Регионален археологически музей – Пловдив“, с автор Десислава Давидова.

В процеса на работа и след дълга дискусия, журито взе решение да отличи с „Почетна грамота“ още три от постъпилите предложения, които по атрактивен начин предлагат алтернатива за бъдещото развитие на сградата. Това са:

-Предложение „Арт форум“ с автор Мирта Билос от Великобритания

-Предложение „Имерсивен център за творческо развитие и дигитални изкуства“ с автор Михаил Огнянов, България.

-Предложение „Гръбнакът: културен ренесанс в Пловдив“ на творчески колектив Цу Чин Хуанг, Ю Хсин Лий и Тинг Чен Ву от Тайван.

Преди да бъде обявено плановото задание за преустройство на сградата на БНБ, трябва да бъде постигнато обществено съгласие за функциите на сградата. Необходима е и санкция от НИНКН, тъй като сградата е единичен паметник на културата. А едва след това ще бъде обявен и архитектурен конкурс.

Междувременно продължава работата по актуализацията на проекта за фасадата на БНБ. Очаква се в 4-месечния срок до края на календарната година НИНКН да даде зелена светлина, така че в бюджета за 2025 година да се заложат средствата за обновяване на фасадата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04