Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият клоун Еластик гостува на "TheatAir" в Пловдив

| обновено на 05.09.24 в 07:37

С шествие на италиански улични музиканти на 5 септември ще се открие 12-ото издание на Фестивала за улични изкуства TheatAir (Тиът еър) в Пловдив. 

Артистите от група  „Гранде Кантаджиро Баратоли“ ще тръгнат от Римския стадион, ще преминат през Главната улица и ще стигнат до Виенския павилион на Цар-Симеоновата градина.

На същото място известният белгийски клоун Еластик ще има своя спектакъл „Шегаджията“. Комикът е звезда от шоуто „Германия търси талант“ и участник в големите циркови фестивали в Монте Карло.

В програмата е включен и театър на сенките на испанката Валерия Гуглиети.

В първия ден на феста на откритата сцена на Кукления театър ще свири „Ангел Демирев трио“. Другите музиканти, които ще се изявяват в дните на феста, са Пацо и Манол, „Русита акустик“ и Удо.

Събитията ще се случват от 5 до 8 септември, включително, в Цар-Симеоновата градина, в парковете „Елит” в Тракия,  „Рибница” - в Кършияка, и „Белите брези” – в район Южен.

Фестивалът ще предложи и интересна съпътстваща програма – мастър клас за куклени режисьори дебютанти с ръководител Елица Петкова. На 5-и септември публика и специалисти ще имат възможността да видят открита репетиция на участниците в класа.

„В рамките на съпътстващата програма ще се случат и още две събития – заедно с АктУнима ще представим единственото у нас списание за куклен театър - „КуклАрт“ и ще организираме режисьорска борса, на която ще поканим директори на държавни, общински и частни куклени театри. На 9-и септември те ще могат да се срещнат с младите режисьори и да си изберат проекти, които да реализират на сцените си”, разказа директорът на Кукления театър Петър Влайков.

Програмата на феста е със семейна насоченост – постарали сме се да дръпнем интереса както на децата, така и на техните родители“ – заяви Влайков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23