Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници питат кмета кога ще представи програмата си за управление на Пловдив

Включването в листите за парламентарните избори на Костадин Димитров означава ли, че може да има избори за нов градоначалник, тревожат се от левицата

| обновено на 26.09.24 в 11:06

Единодушно ОбС на Пловдив гласува да бъдат отпуснати 3000 лева от местния бюджет за лечението на 10-годишния Денис от Пловдив. Общинските съветници приеха също да бъдат отпуснати средства на нуждаещи се по Наредбата за подпомагане на социално слаби граждани от бюджета на общината. 

Дебат предизвика точката дали Община Пловдив да кандидатства с проектно предложение за отпускане на 2 мил. лева по Програма за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти държавна и общинска собственост, финансирана от Министерството на младежта и спорта за основен ремонт на стадион „Марица”. От ПП-ДБ поискаха уверение от администрацията, че парите ще се получат правомерно и, че ще бъдат изразходвани правилно, така че да не се връщат в последствие от клуба или от общината. 

Вносителят увери, че подобен риск няма и това е начин да се финансира ремонта на спортната база на един от най-старите пловдивски футболни клубове. Предложението бе прието с гласовете на 37 съветници, а 9 гласуваха “въздържал се“. Поради липса на кворум в залата бе дадена почивка.  

Заседанието започна отново с дебат на спортна тема, свързан с предложението да бъдат гласувани 186 хиляди лева за трафопостове на стадион "Ботев".  Предложението е включено в точката за изменение на бюджета на община Пловдив 2024 . Забележки отново имаха от групата на ПП-ДБ, като според тях непрекъснато се увеличават разхододите за довършването на Колежа. По време на разискванията стана ясно, обаче че средствата са нужни и за да се реши  проблема с тревата на стадиона и в крайна сметка бе прието от ОбС с 37 гласа "за" , 7  съветници гласуваха "против".

Дневният ред бе от 22 точки, а заседанието започна с редица питания. Общинските съветници от „Браво Пловдив“ поискаха отговор какво се случва с пазара в кв. Столипиново и кога ще бъде отдаден отново под наем. Според Ерол Садъков общината губи по 500 хиляди лева на година, а в момента се събират неправомерно такси - 12.50 лв. на кв. метър от стария концесионер. 

От групата на БСП попитаха дали включването в листите за парламентарните избори на кмета на града Костадин Димитров означава, че може да се стигне до избор на нов градоначалник. По-късно те изпратиха и декларация, в която настояват общината да поеме отговорност за трагичния инцидент на бул. Ал. Стамболийски.

А общинският съветник от гражданската квота на ГЕРБ Слави Георгиев, в лично качество, поиска писмен отговор на въпроса - кога кмета Димитров ще представи програмата си за управление на града с приоритетите си пред ОбС, каквото е изискването според ЗМСМА - в началото на мандата да се изготвя програма за управление, а до 31 януари да се прави отчет за изпълнението през изминалата година. 

На питане от общинските съветници от ПП-ДБ за ремонта на Хуманитарната гимназия ресорният заместник-кмет Владимир Темелков отговори, че средствата ще бъдат осигурени през следващия месец, като ремонта ще се довърши след края на учебната година, за да не се пречи на учебния процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на ненадежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52