Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални същества, ако не съумеем добре да се впишем в обществото, това, че имаме знания и талант, може да се окаже без значение", заяви артист-солистът на държавна опера Пловдив Георги Султанов.

Той уточни, че Фондация "Ди Моле- България", която бе създадена преди три години, е част от  световната организация "Ди Моле - Интернешънъл", чиято основна функция е възпитателна, по отношение на личнотостното и професионално развитие на младите хора. В организацията членуват професионалисти не само от гилдията, но и от други гилдии, които са заинтересувани в бъдеще да се срещат все по-често хора, които са любопитни към професията и чрез нея да подобрят начина на живот.

Организацията обхваща специалисти от различни области - правото, бизнеса, строителството.

"Аз също съм част от тази организация, под формата на ментор към тях, и ги занимавам с интересните подробности свързани с професиите в областта на изкуството. Мъдрите са ни научили, че човек трябва да прави това, което счита за важно, а резултатът не е подвластен на нашите възможности".

Султанов подчерта, че връзката с младите хора е естествена, защото те чисто интуитивно имат нужда от общуване. Когато видят ниша, в която нещо им се предлага, те са любопитни, добронамерени и чисти и подхождат с голямо любопитство. Отговорността за менторите е да не се възползват от това и да не ги насочват към извънреални отношения.

"Младите имат изострени сетива и виждат света чист и истински, но човек с времео малко или много започва да изкривява възприятията си - дали  професията ще повлияе, дали семейното положение и .н., много са причините, поради които  личността впоследствие става малко себична и всеки изхожда от собственото си мнение. А децата имат по-обществен, по-социален начин на мислене".

Султанов разказа, че чрез пряко запознаване с професията свързана с оперното изкуство, в процеса на общуване  в продължение на три години младите са имали възможност да участват като статисти в спектаклите на операта и така са имали възможност да  се докоснат до някои от най-големите изпълнители в световното оперно изкуство. В следващия етап те сами са подели инициатива да вършат нещо в обществена полза, като са започнали да работят по програми, свързани с екология, взаимопомощ и образователен процес. Това усилие е прераснало в идеята да учредят стипендия за талантлив човек в сферата на българската народна хореография.

За мотивацията на един успешен оперен певец, какъвто е Султанов,  да търси  като необходимост за собственото си самоутвърждаване като личност, контакт с младите хора, той подчерта, че съществува огромна поколенческа пропаст в реализирането на кадрите, заради потока от нарастваща информация.

"След анализ, който направихме, се установи, че проблемът не е в незнанието или в ниската степен на образованост, а - във възпитанието. Жалко за човек, който има знания, но няма възпитанието да ги прилага. Решихме да се занимаем с духовната страна на професиите, отколкото с материалната. Ефектът беше поразителен! Младите хора решиха, че искат да бъдат и проводници за нас да ни свържат с по-малките и това е приемственост, дошла по естествен начин. Аз съм много изненадан, изненадват ме всичките им идеи, те забелязват очевидните неща, докато ние ги подминаваме и не се сещаме".

На 50-годишния юбилея на Ансамбъл "Тракия" на Античния театър, който съвпада с 50-годишния юбилея на Факултета по българска народна хореография към АМТИИ,  младежите са решили да учредят стипендия и да съберат сами средства за нея чрез различни инициативи. Стипендията е за целия срок на обучението, уточни Султанов.

"Формулата, която предложих, е ние по никакъв начин да не участваме в избора на този, който я печели. Този, който е одобрен от професионалистите от Академичния състав на АМТИИ, те ще решат кой я получава. Стипендията вече е връчена, подписан е договор за пет години с този студент,  двете страни са задължени - едните да гарантират средствата, а другият - да спазва правилата, които тя налага, т.е. успех не под  5.50, присъствия, участие в извънкласни занимания свъврзани с академичното му развитие, всичко, което се изисква от един достоен гражданин".

Хората свързват често културата с изкуството, но изкуството е най-висшата форма на изразяване на културата на един народ - на обличане, на хранене, на здравословен живот, културата на поведение, подчерта, Султанов.

 "Решихме да  фокусираме вниманието си да изграждаме културни хора, които имат отношение към изкуството. Но може би заради модения начин на общуване с технологиите, младите хора се чувстват в изолация от директен контакт. Или ако го намерят, той невинаги е позитивен".

Това интервю е първата публична изява за работата на Фондацията, която разчита на около 30 професионалисти  в пет големи града в страната - София, Пловдив, Бургас, Велко Търново и Варна. Менторите са с различни професии и искат да възпитат младите хора да са заинтересовани от образованието.

"Големите проблеми, с които се сблъскваме, са в нас. Децата отварят такива проблемни въпроси, за които се налага да се готвим допълнително. Ако имаме казус, който трябва да решаваме с младите хора, той не е в тях, казусът е в нас", заяви още Георги Султанов. 

Интервюто - звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Липсата на кабинет и бюджетната каша бавят "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58

Когато говорят армиите, винаги страдат най- слабите

Израел и светът отбелязват годишнина от атаката на групировката „Хамас“. Жертви на кървавото нападение станаха повече от 1200 души, сред които деца. Над 250 израелци бяха взети за заложници от радикалната организация в Ивицата Газа. 97 заложници все още не са се завърнали у дома, а 33-ма бяха обявени за мъртви. Последва атака на Израел в Газа, а след..

публикувано на 07.10.24 в 15:02