Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обжалваха поръчката за сградата на Математическата пред КЗК

Пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ) обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обществената поръчка на община Пловдив за изграждане на нова сграда на Математическата гимназия. С жалбата архитектите настояват пред комисията за временни мерки. Това може да спре поръчката, като комисията трябва да се произнесе в тридневен срок по искането на КАБ. Според председателя на регионалната колегия на камарата арх. Чавдар Тенев мотивът за жалбата е, че процедурата е пусната на инженеринг.

„Обжалваме обществената поръчка, защото отново при такива отговорни общински обществени обекти се прилага един изключително порочен модел на възлагане, наречен инженеринг. С този модел от Камарата се борим поредна година, имаме и инициатива пред правителството да се направи промяна в закона за обществените поръчки и да бъде забранен този модел, който макар и законен, е изключително порочен и нецелесъобразен“, посочи председателят на регионалната колегия на КАБ арх. Чавдар Тенев.

Според него правилният ред при такива общественозначими обекти е първо да се обяви обществена поръчка чрез архитектурен конкурс за най-добрия архитектурен проект. С този конкурс ще се реши каква ще бъде сградата. Когато се избере най-добрия проект, тогава би трябвало да се обяви обществена поръчка за строител и офертите на строителите биха били сравними и ще са в конкурентна среда.

Мотивите, с които са атакували поръчката, са за условията на конкуренция, тъй като конкурентната среда липсва, посочи арх. Тенев. Засега от Камарата на архитектите не са решили дали ще обжалват пред по-горна инстанция, ако КЗК не уважи жалбата им, но най-вероятно това ще стане. 

Обществената поръчка за новата сграда на Математическата гимназия, която трябва да бъде изградена върху общински парцел на бул. „Освобождение“ зад хотел SPS беше обявена в навечерието на новата учебна година. Процедурата е на инженеринг, който включва проектиране, авторски надзор и строително-монтажни дейности, а прогнозната стойност е 29 750 000 лева без ДДС.

Идейният проект предвижда новото училище да разполага с 6 корпуса, двор, басейн и многофункционална спортна зала.

“Смятам, че претенцията на КАБ е неоснователна, КЗК ще вземе решение и ще изчисти този казус завинаги. Цялата процедура е съгласувана над 1 месец в Агенцията за обществените поръчки (АОП) и оттам ни е върната с минимални технически забележки. Смятам, че процедурата, както и другите обекти, които са на инженеринг, се провежда съвсем нормално и няма да има никакви проблеми“, коментира зам.-кметът Владимир Темелков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кола блъсна мотористка, тапа на "Пещерско шосе"

Мотористка е ранена при катастрофа на "Пещерско шосе".   Състоянието на водачката не е тежко. Откарана е в болница с травма на крака. Катастрофата е станала, след като кола е отнела предимството на мотора. Движението на "Пещерско шосе" е затруднено, образувала се е огромна тапа.

публикувано на 08.10.24 в 19:57

Обвиниха двама за убийството в Столетово

Двама мъже са задържани и и привлчени като обвиянеми за убийството в карловското село Столетово. През нощта в неделя срещу понеделник там, със следи от насилие,  бе открито тялото на 48 годишният Борис Кисьов. Той е издъхнал в наследствената му къща след нападение с нож.  Среднощно убийство шокира хората в с. Столетово Задържаните за..

публикувано на 08.10.24 в 12:45

Акция на полицията срещу купуване на гласове се провежда в Пазарджик

Специализирана полицейска операция срещу търговията с гласове се провежда в пазарджишкия квартал „Изток“, като криминалистите извършват паралелни проверки на различни адреси.  На един от тях е открита полиетиленова чанта, в който имало тетрадка със списъци на хора с три имена и адреси. Намерено е и солидно количество дрога -  близо половин килограм..

публикувано на 08.10.24 в 12:24

За "Мозъка" и "Посредника" в схемата "Разград" няма достатъчно доказателства

Обвиняемите по разследването за източването на Разградския театър Петко Писков и Атанас Георгиев излизат от ареста срещу парични гаранции от 15 и 10 хиляди лева. Според съда нищо до момента не свързва Писков с разследваните престъпления. Припомняме, че прокуратурата посочи програмиста от Пазарджик като „мозък“ на схемата, по която се смята, че..

обновено на 08.10.24 в 12:01

Младите хора търсят висока заплата и хибридно работно място

Младите хора търсят добре платена работа, по възможност да работят хибридно - дистанционно и от офис. Повечето са с интереси за IT и административни позиции. Това сочи статистиката на „ Кариер шоу “, изложението което се провежда в Международния пловдивски панаир. Организаторите съобщиха, че за втори път са в Пловдив, като тук - над..

публикувано на 08.10.24 в 12:00