Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава реставрацията на сграфитото на Димитър Киров

Общински институт „Старинен Пловдив“ започва дейности по втория етап на реставрацията на сграфитото на Димитър Киров на ул. „Съборна“ 39. 

Реставрацията ще включва възстановяване на липсващата част на творбата. Дейностите ще извършат хабилитирани специалисти по тази специфична стенописна техника от към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Ще участва и докторант към катедра „Стенопис“ в Националната художествена академия в София. 

Останалите завършващи реставрационни дейности ще бъдат извършени служебно от специалисти от Лабораторията за консервация и реставрация към Общински институт „Старинен Пловдив“. 

Всички дейности ще бъдат извършени под методическото ръководство на директора на института проф. д-р Елена Кантарева-Дечева. Скелето е предоставено безвъзмездно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отбелязват 25 години от поредицата "Умно село"

25-та годишнина от създаването на поредицата „Умно село“ ще бъде отбелязана в Галерия „Червеното пони“ в Стария град. Събитието включва прожекция на 20-минутен филм, премиера на дилогията "Моите хора" и среща със специалните гости – актьорът Стефан Мавродиев и продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.   В две поредни части,..

обновено на 18.10.24 в 06:58

Панчо Панчев представя книга за Маноле

Премиера на книгата на Панчо Панчев „Маноле. От траките до наши дни“ ще се състои тази вечер в читалище „Шалом“ в Пловдив. Настоящото издание е резултат от многогодишно проучване на историята и бита в родното село на автора Маноле. Придружено е от интересен снимков материал и прецизно подбрани данни за икономическия, обществения и културния..

публикувано на 18.10.24 в 06:51

Илия Йончев открива изложба "Като дъжда на Маркес"

Изложба живопис на Илия Йончев се открива днес в пловдивската галерия „UPARK“. Художникът е нарекъл експозицията си „Като дъжда на Маркес“. „ В един от малкото дни, в които валеше през последните месеци, почувствах, че както навън мирише на дъжд, така и картините ми са наситени с дъжд и мъгла. И усетих, че рисувам по-леко в..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

Роман за вината и изкуплението - "Американски триптих"

Новата книга на Людмила Калоянова - поет, писател и преводач,  романът „Американски триптих“, ще бъде представена в събота в Bee Bop Café в рамките на програмата Пловдив чете 2024 – ЕСЕН и Културния календар на община Пловдив. Тя излезе с печата на издателство „Жанет 45“. Людмила Калоянова живее в САЩ от 1990 г., където защитава..

публикувано на 17.10.24 в 11:04

Константин Константинов с изложба в галерия "Aeterna"

Константин Константинов показва свои творби в пространството на галерия „Аеterna“ - Пловдив. Младият автор е нарекъл изложбата си Duck Tales (Патешки истории). Константин Константинов е художник, чиято работа предизвиква силни емоции у зрителя чрез използването на иновативни техники и дълбока символика. Неговите произведения често съчетават..

обновено на 17.10.24 в 10:11