Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фиксацията в материята е големият проблем на съвременните хора.

Не мога да живея без театъра

Диана Добрева: Работата при нас продължава денонощно. В изкуството няма почивни дни.

| обновено на 15.10.24 в 16:02

Получаването на рицарския френски орден не е обвързано задължително с владеенето на френски език, въпреки че аз го владея перфектно. Единственото условие е да имаш високи постижения в областта на изкуствата или литературата.

Това каза пред Радио Пловдив актрисата и режисьор Диана Добрева, която получава френския орден "Рицар на изкуствата и литературата" за приноса й към театралното изкуство. Отличието се връчва от министерството на културата на Франция за изключителни постижения в областта на изкуството и влиянието им в Европа и по света. 

Високото международно признание Диана Дборева получава лично от френския посланик у нас Жоел Мейер в резиденцията на посолството.

Огромна чест за мен, коментира развълнувано тя и посочи, че е изненадана от наградата. 

Диана Добрева работи изцяло и всеотдайно: „Всеки божи ден аз съм в театъра на репетиция.“ Тя е категорична, че особено когато се отнася за театър, за изкуство, много е важно човек да е отдаден наистина на работата си.

„Аз съм доказала през годините, че целият ми живот е основан на театъра“, заяви актрисата и театрален режисьор. И призна, че животът извън театъра много бързо й доскучава.

Добрева няма момент, в който да не мисли за някой от проектите, по които работи. За нея най – големият чар на театъра, е че всичко се случва „на живо“, тук и сега, случват се чудеса.

За Диана битие и театър имат един фокус: Този квадрат на сцената, който за мен е абсолютон магичен и аз без него не мога да живея. 

Обръща внимание, че театърът е колективно изкуство. Тя е едно звено от много хора, които работят заедно да се създаде един съвършено нов свят на сцената.

Признава, че през годините най – много се е нуждаела да се научи на търпение, но смята, че вече има голям напредък в тази посока.

Диана се оптива да не прави компромиси с темите, с които иска да се занимава, както и с избора на драматургичен материал. Казва, че това е най – голямата свобода за нея.

Тя смята, че пътят през античната драма води до откриване на архетипи в нас самите, които могат да ни дадат отговори на доста въпроси. 

Според Добрева, живеем във време, в което доста повече погледът е обърнат към материята, не към духа. И това е голямата разлика с античността. Фиксацията в материята е големият проблем на съвременните хора.

Диана Добрева е режисьор на Народния театър „Иван Вазов“, но вече девет години работи и с Пловдивския театър. За неговата сцена тя създаде спектаклите „Дебелянов и ангелите“, „Одисей“, „Коприна““, „Едип и пророците“, „Без кръв“. 

Не мога да ги разделя двата театъра, сърцето ми е достатъчно голямо да ги побере и двата, категорична е Диана Добрева.

Тя коментира и развихрилия се през последните дни „скандал с театрите“:

Проблемът не е на тетарите, проблемът е на държавата. Корупцията е проблем на цялата държава. 

Беше много нечестно тази сянка да се хвърли върху всички театри, коментира актрисата и театрален режисьор.

Интервюто на Неда Велкова с Диана Добрева е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Георги Щърбев открива самостоятелна изложба в "Аспект"

В сряда, 16 октомври, в галерия " Аспект" се открива новата изложба на Георги Щърбев - един от емблематичните художници за Пловдив. Въпреки че присъства от години в общите експозиции на галерията и е участвал в две съвместни изложби – със Здравка Василева и със Станимир Видев, това е първата му самостоятелна изява в нея.  Новите картини..

обновено на 16.10.24 в 07:09

Васил Тенев показва "Обекти" в галерия "Савов"

Арт клуб и Галерия САВОВ има удоволствието да представи изложбата "Обекти" на известния пловдивски художник Васил Тенев. Откриването е от 18.30 часа в залата на галерията на ул.Гладстон 68 в Пловдив. Васил Тенев е роден в град Мадан. Син е на живописеца от смолянската група Живко Тенев. През 1981г. завършва Художествената гимназия в Пловдив.Учи плакат..

публикувано на 16.10.24 в 06:25

Станислав Лазаров открива изложба в галерия "Готи"

„Тихалък“ е названието на изложбата живопис на Станислав Лазаров, която представя галерия „ГОТИ“.  Това е неговата 13-та самостоятелна изложба.  Тихалъкът е кътче безшумност в душите ни. Време на себепознание и споменни дискурси. Тихалъкът е магичен хронотоп, в който творец и зрител ще изградят мостове от бездумие, сред цветовете на един..

публикувано на 16.10.24 в 06:00

Диана Добрева става „Рицар на изкуствата и литературата“

Режисьорът Диана Добрева ще получи френския орден „Рицар на изкуствата и литературата“ за приноса й в театралното изкуство. С високото международно признание Добрева ще бъде удостоена на официална церемония в резиденцията на френското посолство в София. Орденът „Рицар на изкуствата и литературата“ е френско почетно отличие, управлявано..

обновено на 15.10.24 в 13:24

Литературна вечер, посветена на Гавраил Панчев в Стамболийски

Литературна вечер, посветена големия изследовател и публицист Гавраил Панчев, се организира тази вечер в Културно-информационния център на Стамболийски. Днес Панчев трябваше да навърши 70 години. В негова памет в родния му град ще се проведе вечер, посветена на живота и дейността му като изследовател на Алеко Константинов, публицист, учител,..

публикувано на 15.10.24 в 12:07