Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военна прокуратура гневна след изнесените данни за авиокатастрофата

| обновено на 16.10.24 в 11:45

Военно-окръжна прокуратура Пловдив остро протестира след вчерашната пресконференция на Министерството на отбраната, на която бяха изнесени подробности от вътрешното разследване на ведомствена комисия за авиокатастрофата със загиналите пилоти край Граф Игнатиево.

„Всякаква информация за причините, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс.“ – се казва в официална позиция на Военна прокуратура.

Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите. Това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор, категорични са военните обвинители. 

Направените вчера изявления по никакъв начин не ангажират разследването, което продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии, добавят от ведомството.

В тази връзка, Военна прокуратура – Пловдив призовава за прекратяване на всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Единствено то може да установи чия е отговорността, евентуални нарушения от длъжностни лица, включително и от висшия команден състав на Военновъздушните сили, изтъкват от прокуратурата. 

Припомням, че водещ акцент от  оповестените изводи след вътрешното разследване на комисията на военното министерство бе констатацията, според която "Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж" е основна причина за авиокатастрофата с двамата загинали пилоти.  Засега не са открити преки грешки в организационния процес на  фаталния полет,  съобщи  още служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 
По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отменят водния режим в пазарджишкото село Дебръщица

Нощният режим на водата в пазарджишкото се Дебръщица ще бъде отменен днес, ако нивото в резервоарите се запази на 60 процента. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на селото Латинка Вълчева. От няколко дни селото, което е от 1000 души, е на воден режим през нощта. Причина за това е гравитачното подаване на вода от..

публикувано на 18.10.24 в 08:36

Чакат се назначения в СИК в Сърница

Близо 232 хиляди избиратели ще гласуват в 357 секции в Пазарджишка област на предстоящия вот на 27 октомври.  В 319 секции има машини. Все още няма назначени членове на секцията в село Сърница, където се чака решение на ЦИК – заяви в интервю за РП секретарят на РИК-Пазарджик Антони Върбев. В останалите секции има назначени членове, както и..

публикувано на 18.10.24 в 08:09

В Панаира се открива "Plovdiv Zoo Expo 2024"

Международният панаир в Пловдив ще посрещне над 70 водещи компании от зоо-индустрията, които ще се включат като изложители в рамките на тридневното събитие Plovdiv Zoo Expo 2024.   Изложението ще се проведе на 18, 19 и 20 октомври и ще обедини разнообразен набор от бизнеси в сферата на грижата и продуктите за домашните любимци, включително борси..

публикувано на 18.10.24 в 06:57

Унищожиха 900 кокошки, болни от грип, в опитната база на Аграрния университет

След премахването на огнището на птичи грип в учебно-опитната база на Аграрния университет се предприемат и всички мерки за ограничаване на разпространението на болестта. Това съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева след заседание на Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на  Инфлуенца..

публикувано на 17.10.24 в 16:54

Проверка на Сметната палата разкрива още проблеми в МК и театрите

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд "Работна заплата", подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента..

публикувано на 17.10.24 в 16:43