Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедността е най-голямата зависимост при купения вот

проф. Румяна Дечева
Снимка: Ани Петрова

Според  проф. Румяна Дечева - бивш заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК,  въпросът кой се интересува от предстоящите избори и поддава ли са на контрол купеният вот е много важен. В програма "Точно днес" тя коментира ситуацията към момента и активността на органите на реда срещу купения вот и такава активност дали чисти порочните практики преди избори у нас

" Това е изключително важен въпрос за всеки, който има желание да гласува, който е гласувал и който знае от сега, че няма да  гласува не само на тези избори, но и на следващите. Защото става дума за доверието ни в процеса. Нашето доверие, на гражданите, на работодателите, на днешните и бъдещите политици в това, до каква степен техния избор е бил основан на нашия глас", допълни експертът. 

Тя смята, че времето е изключително неподходящо и вече знаем, че избирателната активност ще е много ниска.

я става все по-ниска. Политиците обвиняваха използването на машините, обвиняваха кого ли не и никога не се обърнаха към себе си, да видят дали нещо в тяхната дейност не я предизва, включително и нежеланието за съставянето на правителство, дали те самите не предизвикват намаляването на доверието към тях", обясня проф. Дечева.

Относно купения вот и акциите да се спрат порочните практики тя коментира, че все още имаме примери от местните избори, които никой не разследва, въпреки изнесеното в медиите.

По думите й изключително лоша практика е, че точно последните седмици преди изборите, се правят тези показни операции, които по-скоро понижават желението ни отидем и да гласуваме, отколкото ни дават увереност, че нещо е свършено.

Проф. Дечева посочи, че бедността е най-голямата зависимост при купуване на гласове в момента.

"Има едно разтваряне на ножицата на бедността. Това безусловно води до оправдание, ако не необходимост на определени групи хора с нисък социален и икономически статут, които освен това не се чувстват и защитени от държавата, от управлението, да продават гласа си и то не поединично, а групово", допълни експерът.

"Но нещото, което за мен е най-притеснително, защото с приключване на проблема на крайната бедност, каквото имаме в страната и онези най-зависими хора, когато излязат от тази необходимост да продават гласа си и вядят переспектива в живота си - това ще изчезне", каза още проф. Дечева.

По думите й за съжаление отново наблюдаваме много силна апатия у хората и припомни проучване, според  което  75% от избирателите изпитват желание да накажат политиците. Нещо повече - 61%  изпитват физическо отвращение от говоренето за политика, а "ние без разговора за политики няма как да излезем от този омагьосан кръг".

"Трябва да намерим сили, да погледнем това, което се предлага в момента. Да гласуваме, ако имаме много силната воля да гласуваме вече за някоя от тези партии, които ужасно са ни разочаровали - все пак да изберем чрез преференция онзи от кандидатите, в който имаме лично доверие. Най-добре е преди да подадем гласа си на 27 сутринта, когато се събудим, да помислим - ние гласуваме, защото въпреки че не ги харесваме са си наши или гласуваме, защото вярваме, че този човек, на когото ще дадем гласа си има капацитет да ни извади от политичската криза, има готовност да разговаря с другите. Няма как без коалиционни споразумения да направим крачка напред като общество", категорична е проф. Дечева.

Повече може да чуете от интервюто в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Причината за инцидент в армията винаги е в командира

„В армията има строга централизация. Причината винаги е в командира, никога не е у подчинения, защото командирът разполага с необходимото време да го подготви по стандартите. Той има право да каже – не са готови по стандартите, не допускам да изпълняват такава задачи. Ние такова нещо не виждаме. Напротив виждаме склонност към..

публикувано на 16.10.24 в 15:53

В политическата нестабилност плановете за развитите буксуват

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца според седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта.  32% от анкетираните 1197 компании не очакват промяна в числеността на заетите, докато 24% прогнозират да наемат нови служители. Други 20% планират намаление..

публикувано на 16.10.24 в 12:22

Натрупани грешки в годините водят до авиационните трагедии

Основна причина за катастрофата на учебно- бойния самолет, който се разби на АБ "Граф Игнатиево" е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Това е заключениет она комисията към МО, която направи проверка на инцидента, при който з агинаха двамата пилоти Петко Димитров и Венцислав Дункин. Съпътстващи..

публикувано на 16.10.24 в 12:04

МК трябва да каже как да се уволнят фиктивно назначените 41 души

Новият директор на Смолянския драматичен театър Мариан Бозуков е предприел спешни мерки, за да ограничи достъпа на външни лица до назначенията в театъра.  Това обясни самият той в предаването "Точно днес", като уточни, че все още не разполага с цялата информация. Причината - счетоводните програми и тези за личния състав са били изнесени във..

публикувано на 16.10.24 в 09:46

Необяснимо е как опитни пилоти ще направят грешка

Не мога да си обясня как двама опитни пилоти с достатъчно часове нальот, особено майор Димитров,  могат да допуснат такова отклонение от заданието. За мен това е недопустимо – да слязат на такава малка височина - 168  метра. Това е изключително ниско. На върха на околните тополи е. Необяснимо е“.  Това коментира военният експерт и  журналист..

публикувано на 15.10.24 в 16:56