Романът "С аромат на печени чушки” е история за търсене на идентичност, преминаване през изпитания и откриване на любовта, и подкрепата на най-важните хора в живота. Това е книга за загубата и силата, за болката и надеждата, за уроците на живота, които ни показват кои са важните неща в живота. Главната героиня на романа се сблъсква с трудности - загуба на баща, отричане от майка, живот в дом за изоставени деца. Но любовта на баба и дядо, олицетворена от ароматния спомен за печени чушки я спасява и дава нов смисъл на живота ѝ.
За Ива Димитрова – Ийва, писането е отдавнашна страст и мечта. Още като дете мечтае да стане писател. Насочва се към специалността „Българска филология“, а по-късно към журналистиката. Повече от 20 години се занимава с телевизионна журналистика. Работи като репортер. Преди няколко години се връща към детската си мечта, да бъде писател. Започва да пише и на бял свят се появяват книгите - „За Сицилия се плаче три пъти”, „Безупречен дом” и „С аромат на печени чушки“.
В петък, на 31 януари, от 18 часа, в уютното пространство на улица „Велико Търново“ 1, стартира пътуващото литературно четене на романа „С аромат на печени чушки“.
Във фейсбук страницата на събитието може да откриете допълнителна информация за представянето на книгата, до края на февруари.
„Всичко започна от едно родословно дърво, което моят дядо е започнал. На върха на това родословно дърво е името на моя син. От тази книга, която дядо ми показа, е останало само това. Аз съм го ксерографирала и във времето то си стои, и аз си го гледам. Моята любов към баба и дядо е много силна. Моята баба е на 98 години и беше на представянето на книгата в София. Та, това родословно дърво ме връщаше няколко пъти към идеята за корена и за това откъде тръгва моят род, от страна на баба и дядо. Другото е, че есенно време, когато замирише на печени чушки това е споменът за моя дядо, който много търпеливо печеше чушки и правеше салата от печени чушки. Това, винаги, ми напомня на детството.
Цялото пътуващо литературно четене е с идеята, че не всичко трябва да се ситуира около София. И моята идея беше аз да отида при хората и да си поговорим за корена, и за рода. Искам да си поговорим и за изоставените деца на България, защото смятам, че това е тема, по която не се говори много. Главната героиня в романа е такова дете. Като журналист, много пъти съм посещавала домовете за деца. В тези домове живеят прекрасни и талантливи деца, които обаче не успяват да реализират своите възможности. Много малка част, от тях, успяват.
И, понеже Пловдив е културен град и имам много приятели в Пловдив, които ми казаха, хайде да тръгнем от Пловдив, така и направихме“, разказва Ива Димитрова – Ийва, гост в предаването „Вход свободен“.
Чуйте още, прикачения файл.
От 29 до 31 август Младежкият хълм в Пловдив отново ще се превърне в най-горещата точка на културната карта на България с 11-тото издание на фестивала Shake That Хълм. С “Вход свободен” ни предстои едно вълнуващо, цветно преживяване, изпълнено с музика, изкуство и забавления за всички възрасти и вдъхновени от различни култури и субкултури. По..
Днес от 17 часа, в зала „Метеор“, на ОП „Младежки център Пловдив“ стартира поредното събитие, с вход свободен, посветено на кариерното ориентиране и развитие на младите хора. То е част от поредицата „Срещи с бизнеса“, в партньорство с хуманитарен център „Каритас Витания“ – организация с нестопанска цел. Събитието е отворено за всеки, но..
„В търсене на...“ е работилница за житейски и социални умения – онези, които изкуственият интелект е безсилен да произведе, a без които човекът не може. Зад нестандартния лагерен формат стоят актрисата Радина Думанян и Деница Димитрова – експерт по комуникация, медиатор, заместник-директор на Драматичен театър – Пловдив от 2006 до 2022 г...
Замисляли ли сте се колко често посягате към храната не от глад, а от стрес, скука, тъга или дори радост? Това е емоционално хранене – навик, който може да ни отдалечи от здравето и хармонията със себе си. Как да разпознаем „емоционалния глад“ и да го различим от истинския - отговорите на тези въпроси ще получим на семинара "Емоционално хранене -..