Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Румен Николов: 300 литра рибена чорба ще направим по време на Фестивала на цацата

Фестивалът на цацата в Кранево, от 9 до 11 юни, се очаква да събере в курортното селище в община Балчик, около 50 хиляди души. Кулминацията ще бъде безплатният концерт в събота вечер на Precious Wilson и бандата и Eruption, които пристигат с „One way ticket” в Кранево. Една от кулминациите ще е кулинарният двубой между кмета на Кранево Румен Николов и председателя на Общинския съвет в Балчик Илиян Станоев. Единият ще подготви над 300 литра от известната си кметска рибена чорба, а другия – няколко големи тигана с традиционна испанска паеля. Кметът на Кранево Румен Николов „скромно” заяви, че конкурентът му е „дребна риба” и че никой не може да победи кметската рибена чорба. Още за титаничния кулинарен сблъсък, чуйте от Румен Николов:

Второто издание на Фестивала на цацата ще се случи тази година, на 9, 10, 11 юни. В петък ще стартираме, в ранния след обяд. На сцената ще има много гости, ретро музика и факелно шествие. В събота е официалното откриване. „Трамвай номер 5” ще подгреят световната ни звезда Прешъс Уилсън. На бърза ръка ви ги казвам, защото има много неща за казване, но те трябва да се видят...

И така на бърза ръка достигаме до неделя

Да, с ретро парад на автомобили и Илия Луков, който ще направи най-голямото хоро в Кранево. Председателят на общинския съвет ще се опита да се пребори с неговата паеля срещу моята рибена чорба. Не бих се дал на господин председателя, за мен той е като малка риба цаца по отношение на кулинарното изкуство. Моята чорба се прави по страхотна рецепта на жена ми и нейните приятелки.

Сега вие ще трябва да я направите тази чорба...

Те ще направят рибената чорба, а моето участие ще бъде в пълненето на казана с вода. Ще бъда много прецизен с маркуча и ще гледам да не прелеят казаните

Сериозно количество рибена чорба се очертава, щом ще пълните казаните с маркуч

Това ще са четири казана по 100 литра, така че поне с 1 200 чорби ще почерпим нашите гости. Поне десетина чифта женски ръце внимателно ще изчистят рибата. Става въпрос за 30 килограма цаца, както и за скумрия и много други видове риба. За да прозвучи рецептата малко по-международно, ще сложим и сьомга.

Вие наистина ли ще ги накарате да изчистят 30 килограма цаца?!

Даже в момента жените вече чистят. Момент да погледна...да поне 7 женички.

От сега се подготвяте

Разбира се, че от сега. А в петък рибата ще бъде сварена за да е готова за чорбата на следващия ден. Много внимателно подхождаме към почистването, защото непочистената риба е срам за майстора, особено в чорбата

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58