Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

| обновено на 10.01.18 в 18:49

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев.

Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е стремяло и продължава да се стреми да стане най-добрият в работата. По думите на самия Иван Манчев, „Мечти и кошмари“ описва историята на моя живот като кулинар - от първите ми спомени, свързани с храна, през кариерата ми на готвач, до стъпването в ресторантьорския бизнес и изграждането ми като телевизионен образ“.

И още от шеф Иван Манчев: 
"В книгата ще намерите полезни съвети, базирани на моя опит и постоянните ми срещи с хора от бизнеса. Тази книга е и за всички онези, които имат волята да променят средата, в която живеят.

Гост-звезда е Анди Цауг, топ готвач със звезда "Мишлен", в чийто ресторант някога Иван Манчев бели десетки чували с картофи и непознати за него до този момент зеленчуци.

След всичко това кой готви в семейството ви?

 - В моето семейство готви съпругата ми. Много хора и мечтаят да имат готвач в къщи, моята съпруга не попадна на такъв човек.

Имате ли навика да давате съвети?

- Постоянно. Съпругата ми готви прекрасно. Справя се добре...

Бихте я взели на работа?

- Не бих казал.

Казвате, че асансьорът за нагоре и надолу (в книгата) е един и същ. Вие колко пъти сте слизали надолу и сте се изкачвали нагоре?

- Постоянно се качвам и слизам. Животът е колело. Но когато имаш ясна цел и посока за това, което правиш, във времето все по-малко слизаш надолу. Много е важно да знаеш какво ти искаш да направиш с живота си, какво можеш, как си се научил в това, което правиш и след това вървейки нагоре, все по-малко слизаш надолу.

Вие колко време мечтахте за собствен ресторант?

- Минимум 15. За да можеш да успееш в един бизнес, ти трябва да си много стриктен, много педантичен и много да вярваш в това, което правиш. Но, вярата идва от това, което си ти като професионалист.

Имате ли любимо българско ястие?

-  Със сигурност имам много, но една от любимите ми са сармите.


Цялото интервю, както и любимата рецепта на Иван Манчев за приготвяне на сарми, може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58