Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райската ябълка от центъра на Варна

| обновено на 11.11.18 в 09:58
Снимка: Радио Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка. 

Природата е била щедра и тази година, защото оранжевият плод е магнетичен - привлича те и не откъсваш очи от него, докато не разбереш повече за историята на дървото. А тя също е интересна. Сподели я синът на жената, засадила дървото преди 30 години. Тя много обичала райска ябълка и търсела кой точно сорт е най-подходящия. Добър стар овощар им препоръчал тогава фиданката и казал, че няма да съжаляват. Човекът отдавна не е жив, но думите му се оказали прави.

Дървото ражда изключително вкусни плодове, а стотици желаещи всяка пролет си взимат калеми, за да опитат и те късмета  да си присадят от албанския сорт. Той не се среща в района на Варна, но няма проблем да се отглежда, продължава Христо Богданов и  разказва  историята на райската ябълка :

Дървото е посадено с много любов от майка ми преди 30 години и аз сега продължавам също с любов да се грижа за него. Това е много рядък албански сорт.Снимка

Много е голяма самата райска ябълка като плод!

Да!  И много вкусен плод. Най-голямата тайна на дървото е, че трябва добър лозар, който го подрязва и оформя короната.

Дървото не се пръска. Екологично чисто е, доколкото това може да се случи при този прах наоколо.

Как се размножава, само от фиданки ли?

Да, но може и да се ашладиса от дива райска ябълка!

СнимкаСнимка

Искали ли са Ви калеми?

Много често. През март месец, когато се подреже. Много хора са идвали да искат калеми и са успели.  Във Варна има една улица под "Хали" - "Шипка", която излиза на Адвокатската градинка,  там има много диви райски ябълки. От тях се прави фиданка и аз им давам калеми напролет, когато се ашладисва.

Да не се разсърдите, ако дойдат много хора за калеми?

Няма проблем, ще дам на всеки, стига да има. Винаги с удоволствие съм обяснявал как става.

Това е дар от природата - уникален плод.  Райската ябълка е извървяла дълъг път, докато заеме подобаващо място на трапезата и на българина. Пътуването започва от Китай и Япония. През 18 век е пренесена в района на Средиземно море, а от около 70-80 години се отглежда по Черноморието.  Повечето от сортовете издържат без проблеми при температури до -20  градуса.

Това което четох е, че може би има над 200 сорта. Това е коктейл от микроелементи и витамини, има много полезни вещества в тях и заради това се консумира.

Вие на ден по колко хапвате?

На ден - една ябълка.

СнимкаКолко тежи един плод?

Един плод в най-добрите години - на едно клонче две ябълки съм измервал 850 грама, значи едната тежи 425 грама. То е тежко, масивно и плътно. Така изглежда ефирно, но е тежко.

Имат лек фин мъх и така могат да издържат по-дълго. След като се оберат в средата на ноември, до януари издържат. Трябва обаче да се съхранява на сухо и проветриво място, но да има и малко пряка слънчева светлина. Смята се за готов плода като паднат листата на дървото!

На много места във Варна листата на райската ябълка вече са паднали!

На това още не са. Другата седмица предполагам, че ще паднат.  Интересно е, че падат за 5-6 дни и правят един хубав килим. Тогава остават самите плодове и са като играчки по дървото. Много хора се заблуждават, че е изкуствена украса и дори са питали,  но то не е! Истински са!

Хубав подарък за Коледа!

Опредено, който ги обича! 





Райската ябълка съжителства без конкуренция с царицата на цветята:


СнимкаСнимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30