Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Трайчев: Крайно време е във Варна да произведем един продукт, който да ударим на тезгяха!

Каква беше 2020-а за за човека на изкуството? Въпрос, който предаването на Радио Варна „Гравитация нула“ зададе на автори от различни сфери на културата. Държим да ви срещаме с мислещи хора, които създават качествени продукти и които умеят да различат доброто изкуство от имитацията. Затова на фокус е графичният дизайнер и художник Димитър Трайчев. През 2020 година той осъществи и няколко творчески проекта, леко встрани, макар и в пряка връзка с графичния дизайн. Според него в тази изолация си длъжен да направиш концентрация и е крайно време във Варна да се произведе един продукт, който, грубо казано, да ударим в тезгяха - това много отдавна не се е случвало.

Можем ли да наречем 2020 година позитивна?

Във всеки случай не и негативна. Изпитанието е предизвикателство, нали? Така ни убеждават от рекламите. Някои свършихме добра работа, естествено, че всичко клони към нулата, но в тази изолация си длъжен да направиш концентрация. А като направиш концентрация, изведнъж виждаш, че въпреки дигитализацията човешкото отношение става все по-ценно. Аз мисля, че дигитализацията, насилствената /в образованието и в администрацията, в здравеопазването не се е случила все още/ свърши добра работа.

В семеен план човекът погледна другия до себе си, срещу себе си, видя, че и той е човек, че и той има проблеми. А пък за моята професия, графичния дизайн, е почти златно време. Защото за пръв можеш един проект да го устискаш от край до край, сроковете сега са по-меки, поради всеобщото разбиране за трудност, и се свършват доста прилични неща, в областта на графичния дизайн говоря само.

Ако трябва да разширим областта и да говорим за изкуството като цяло, там направи ли се достатъчно, за да могат творците да продължат да правят това, което най-добре умеят?

За художниците например сега е много добро време, тъй като художникът по принцип е дресиран, че публиката му трябва, когато творбата бъде приключена и започва собствен път, който е далеч от неговити първоначални намерения даже.

Това време всъщност изкара ли човека от човека, показахме ли истинските си лица?

Не го изкара, а го вкара, защото истинското лице е вътре в теб, а кой е пенсионер и кой тийнейджър, това е подробност от пейзажа.

Каква беше годината за Димитър Трайчев? Излезе „АЗ и другите“ – едно книжно издание, квадратно, прави ми впечетление, че обичате квадрата...

Нещата, които правя тази година, не са посветени на Малевич, но квадратът е дълбоко заложен в мен. Даже серията „Монокъл“, която правих през март, тази серия кръг, вписан в квадрат, продължи своя живот и сега вече са натрупани 45 работи. А „АЗ и другите“ е като отчетен доклад, тъй като изданието за култура А 3 е плод на 20-годишни усилия. Тук са фокусирани  усилията на много хора, аз съм селектирал само своите неща, върху тях имам права и мога да ги покажа на публиката, събрах това, което съм написал във виртуалното издание А 3.

Тъжно ми е малко, че неща, писани преди 14 години, звучат актуално и днес. Това е малко тъжно.

А не е ли тъжно 20 години да са събрани в сантиметър дебела книга?

Изглежда така само на пръв поглед, но ако видите първите броеве от 1994 година, там за един месец са се случвали толкова неща, в които съм бил участник или свидетел, описани в едно изречение, които сега са културният календар за цяла година.

Имаше един кипеж в началото на демокрацията, дай, Боже, сега да се възстанови това нещо! Защото освен потребители, ние трябва и да произведем нещо. То може и да е глупост, но трябва да произведем нещо. Особено за Варна, която е консуматорски настроена и това е стара традиция, е крайно време да произведем един продукт, който да ударим на тезгяха! Това отдавна не се е случвало, за съжаление...

Цялото интервю на Мартин Николов с Димитър Трайчев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10