Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори против затварянето на обекти при първо нарушение

Снимка: Ани Петрова

Затварянето на бизнеси при първо установено нарушение от Националната агенция по приходите трябва да бъде прекратено. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Те са поискали среща с министъра на финансите и директора на агенцията по приходите за да обсъдят проблемите, които създава сега действащото законодателство.

Текстовете в Наредба Н-18 на НАП предвиждат при установяването на първо нарушение в хотел, ресторант, магазин или друг търговски обект, той да бъде запечатан за срок от 1 месец. Успоредно с това, от агенцията по приходите имат право да наложат и глоба. 

"По този начин за едно и също нарушение, търговците получават две различни санкции", каза за "Радио Варна" Станислав Стоянов, заместник-председател на БХРА.

Според него, не трябва да се налага наказание на собственик или управител на търговски обект, когато грешката е допусната от служител.

"Нека служителите, които са сгрешили да си понесат отговорността", призова Стоянов.

Станислав Стоянов изтъкна и необходимостта от ясен регламент за бакшишите, тъй като често заради тях се получават несъответствия.

"Трябва да се допуска толеранс до 10% разлика в касата или да се вземат мерки за легализирането на бакшиша", каза още заместник-председателя на БХРА.

От асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите предлагат да има градивност при налагането на санкции.

"Нека когато нарушението е за първи път, да не се вземат крайни мерки като запечатване на обекта, а да се помисли за компромисен вариант. При повторно нарушение, тогава вече обектите трябва да има по-сериозни санкции", коментира Станислав Стоянов.

Чуйте подробностите в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

170 проверки на българските плажове са извършени от Министреството на туризма от началото на летния туристически сезон

Общо 170 проверки са извършени от Министерството на туризма на българските плажове от началото на летния туристически сезон. От 1 юни 2024 г. досега при проверките, извършени от екипите на Министерството на туризма, са съставени 6 писма с предупреждения до концесионери и наематели заради установени нарушения. Нарушенията са: завишени цени на..

публикувано на 29.06.24 в 12:39

РИОСВ – Варна не откри нарушения от тв-продукция в района на Шабла

РИОСВ – Варна не е открила нарушения на екологичното законодателство в района на Шабла, където е било снимано телевизионното предаване „Игри на волята“, съобщиха от инспекцията. Проверка е направена  на 26 юни т.г. по сигнал, в който се посочва, че има увреждане на пясъчни дюни, сеч на дървета и унищожаване на защитени видове растения и животни...

публикувано на 29.06.24 в 11:26

Духовниците се подготвят за избора на патриарх на Българската православна църква

В неделя на 30 юни 2024 г. е изборът на нов български патриарх. Днес започва регистрацията на делегатите в Патриаршеския църковен събор, който трябва да избере новия глава на Българската православна църква. Делегатите са 140, кандидатите за нов патриарх – 3. Сред онези 140, които тряба да вземат важното решение са висшите духовници,..

публикувано на 29.06.24 в 10:26
УКВ

40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра"

Днес се навършват 40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра". По случай годишнината в 18.00 часа баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов, и официални лица, а в неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб. Това каза капитан Денчо Добрев, директор на Българския морски..

публикувано на 29.06.24 в 10:04
Състезание по приложно колоездене, Варна

Състезание по приложно колоездене за деца се провежда във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе  днес на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации. Основна идея на..

публикувано на 29.06.24 в 09:44

Слънце и бриз

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 3 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 29.06.24 в 07:52

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33