Средната цена на едро на олиото у нас е 4.70 лева, а ценовите равнища по магазините са между 5 и 7 лева. Има и под цената на едро, но зависи от качеството на олиото. Това коментира пред Радио Варна Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/.
„В момента имаме нормален пазар на олиото. Търговците и да искат, не могат да отварят големи ножици между цена на едро и дребно. Но има търговци, които си позволяват да търсят максимум цени и опитват да продават скъпо.”
България е огромен производител на слънчоглед и мощен преработвател с развит сектор и големи количества олио, за да залее страната, каза Иванов.
„При свободен пазар при износ се получава тази вариация с цените. Към момента няма нужда да се преустановява или ограничава износът на слънчоглед, но ако се наложи да се гарантират интересите на обществото, тогава може да се стигне до тези мерки.”
Ситуацията е непредвидима, има много страхове и нетипични пазарни очаквания.
„Причината е цената на слънчогледа, която достигна 2 000 - 2 100 лева за тон на борсите. Очакванията са, че следващата година ще има много по-малко слънчоглед, защото няма да има пролетна реколта от Украйна. Нищо не се знае и с поведението на Русия, която е най-големият производител на зърно, един от най-големите на слънчоглед, а в момента търпи санкции. Ако войната свърши след един месец, през септември може да наблюдаваме съвсем различни тенденции на пазара и на зърно, и на слънчоглед, затова към момента не бива да се правят дългосрочни прогнози”, коментира Иванов. Той очаква краят на войната да донесе спокойствие на пазара.
В големите европейски държави има задържани доста хранителни ресурси, обясни Иванов. "Цената на олиото у нас е колкото в Италия и Германия. Цените няма как да растат, защото ако тръгнат нагоре, моментално ще дойде стока от въпросните държави или от други такива, и пазарът ще се уравни, т.е. на спекулантите няма да им се реализират плановете. "
Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..