Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Русимов:

Пътят от наркозависимостта до нормалния живот отнема години

Валентин и съдия Светослава Колева в с. Звездица

Валентин Русимов е от младежите, които дръпват първият си джойнт на 14 години. Изкарва пет години в наркотичният ад, докато стигне до решението, че трябва да спре. Днес е на 23 години. Уверен, конкретен, бързорек и обясняващ с примери и факти, той работи като консултант в организацията, която му е помогнала да се пребори с дрогата.

Тези пет години... Това е един период от живота ми, който смятам за пропилян, гласи равносметката му към днешна дата за  времето, в което е употребявал наркотици. Започва случайно, с пробването на марихуана. После идват стероидите, екстази, пико... и още по тежък и вреден "материал" (така зависимите наричат дрогата - бел.а.).

Вземането на решението да спреш е най-трудната част от лечението. Чист съм повече от две години и половина, но едва наскоро се почувствах сигурен, посочва днес младежът.

Животът е изпълнен с емоции. С употребата притъпяваш тези емоции и не живееш пълноценен живот, обяснява той във връзка с дългогодишната си употреба. Ползването на наркотици влошава и отношенията му със семейството, както и го подтикват към извършване на престъпления. Наркотиците го довеждат до това да занемари всичко в живота си.

Любопитство, необразованост, стрес в семейството, натиск от приятели... много са факторите, които водят до първия опит. Никой обаче не се замисля, че след него, винаги има следващ, който да компенсира все по-големия емоционален, а и физически "глад" за доза.

До решението да се върнеш обратно, макар и да не можеш да компенсираш загубените години, стигат единици, казва Валентин. По думите му, средно един на всеки десетима зависими. 

Целият разговор с него може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Димитър Димитров - стажант-реадктор

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35
Даниел Стефанов

Политолог: Правителството е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция

Стабилното правителство е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция, отколкото европейските депутати. Това каза Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в изборното студио на Радио Варна. Българските партии трябва да развият усещане за коалиционност, защото няма в скоро време да има партия, която..

публикувано на 09.06.24 в 21:20

Яница Петкова, "Галъп": Преговорите за правителство ще са трудни

Следващият парламент ще е фрагментиран, разговорите за съставяне на правителство трудно ще се проведат. Това каза социологът Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" в изборното студио на Радио Варна. Това е най-ниската избирателна активност, която сме отчитали досега, посочи тя. Според нея за това са допринесли и нагласите..

публикувано на 09.06.24 в 21:10