Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Бони Петрунова стана Почетен гражданин на Община Каварна

Доц. Бони Петрунова
Снимка: БГНЕС

Доц. д-р Бони Петрунова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Община Каварна“ след гласуване на вчерашното заседание на Общинския съвет в Каварна. 

„В Каварна се чувствам като у дома си! Калиакра може да добие визия, която да покаже на света историята тук – на тази столица. Не може хора, които в миналото са били велики, днес да не са. Щастлива съм! В края на месец август т.г. ще проведем конференция, посветена на 20-ата годишнина от възстановяването на археологическите разкопки на нос Калиакра.Заслужава си да я посетите“, каза развълнувано след одобряване на предложението доц. д-р Бони Петрунова. 

Доц. д-р Бони Петрунова е директор на Националния исторически музей. Тя е била е заместник-министър на културата, хоноруван лектор в Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски”, в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, в Нов Български Университет. Изследователската дейност на доц. Петрунова на територията на община Каварна започва от 1989 година като член на екипа на археологическите проучвания на нос Чиракман и постепенно дейността й прераства като научен ръководител на археологическо проучване на крепостта Калиакра, където продължава да работи и до днес. За периода 2004 – 2023 г. на крепостта Калиакра са открити 10 сектора от предградието на вътрешния град, открити са 2041 движими и 404 недвижими паметници. Изнесени са 10 доклада, посветени на Калиакра и откритията там, станали достояние на най-престижните археологически конференции в различни градове на страната и в Британския музей в Лондон през 2023 година. Публикувани са интервюта и журналистически материали за резултатите от изследванията, както и четири книги и шест статии с научен принос, посветен на столицата на Добруджанското деспотство. Емблематичните открития на н. Калиакра под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова, допринесли за повишаване на популярността на Каварна са: Пръстенът убиец от Калиакра - спечелил първо място в кампанията „Чудесата на България“, в категория „Открития“ за 2014 г.; Нефритената катарама, брилянтен амулет, открит през 2017 г.;  Татарска плячка – богато съкровище, открито през 2018 г.; Пръстенът на Георги – разкошен златен пръстен, който вдига още една малка завеса над историята на една от българските столици – Калиакра, открито в царския некропол в града на деспот Добротица през 2019 година. През 2023 година се навършват 20 години от възстановяването на археологическите разкопки на н. Калиакра – столица на Добруджанското деспотство. Проучванията на крепостта се подновяват през 2004 г. след дълго прекъсване от 70-те години на миналия век.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе от 19 ч. днес пред Дома на архитекта, на ул. „Мусала” 10 и е част от Европейската седмица на..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази признание за постигнати високи резултати в различни области на науката, както да поощри и популяризира..

публикувано на 27.09.24 в 12:34

КЗК образува открито производство срещу АПИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува открито производство срещу Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по жалба, подадена по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Решението на КЗК е публикувано на интернет страницата на Комисията, съобщава БГНЕС.  Жалбата е срещу решението на АПИ за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските..

публикувано на 27.09.24 в 12:29