Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С какво на трапезата посрещат Нова година в Добруджа?

| обновено на 31.12.23 в 15:16

Новата година е ново начало – като втори шанс, даже шанс за нов живот. Обичаите за празника обаче, идат от далечното минало.

В Добруджа се хапва пача, печена кокошка и маджунена халва. Предопределено и мястото на хляба на празничната трапеза в Добруджа – житницата на България. Особено внимание се обръща на пити, погачи и баници.

Днес едва ли ще има дом, в който във фурната да не влезе тава с баница и разбира се в нея ще има късмети. Някога са се слагали дрянови клонки с определен брой пъпки и всяко клонче е било наречено за здраве и берекет - за овцете, за нивите, за стопанството. Слагали са се зърна боб и царевица, както парченце въглен, който олицетворявал мързела и биволите, които знаем са тромави животни.

Важно е баницата да не остане неизядена, за да е пълна годината. Някога са я пекли на бавен огън – отгоре на печката, за да се топи в устата. Освен баница се месят и краваи. И само в Новогодишната пита се слага метална пара и на когото се падне, той ще е стопанинът на къщата.

Погачите се украсяват богато, но е важно да се знае, че за Новата година не се слага кръстен знак така, както на други празници.

В миналото, когато годините са били гладни на масата се е слагал булгур с туршия на фурна, разказа за БНР Мария Христова:
„Тази манджа се прави още от старо време! Нашите баби са правили булгур с кисела от домати туршия. И лук – една глава нарязана, олио и така. Това е постна манджа, може и без олио да се направи – сега, както е скъпо олиото! Вадят от качето туршията, измиват булгура, слагат го у тавата и се готви!“

Но на особена почит в празничните дни е било свинското месо. Почти във всяка къща се е гледало поне по едно прасе, в по-богатите и крави, и телета, и биволици. Сварявал се е бахур, правела се е пача, пълнили са се наденици и са се завивали сармите с кисело зеле и кълцано месце.

Да не забравяме и джумерките, познати още като пръжки. Тях и сланината са ги пазели до пролетта, за да имат сила земеделците, като дойде време да излязат на нивата.

В останалото време на годината се е колело по една кокошка в неделя, а в останалото време постна храна и риба, ако селото е на реката.


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци

Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци. Най-много вода през миналата годна са харчили хората в столицата, която заема водещо място по потребление. Цената за кубик там е 2 лева по-малко, отколкото във Варна.  Средно на ден в морската столица човек използва 110 литра, а в София - 126 литра, отчитата от НСИ.  В сравнение с предходната година варненци..

публикувано на 13.03.25 в 14:34

Зов за помощ: Млад баща от Варна има нужда от нашата подкрепа, за да пребори тежко заболяване!

Боян Божилов е млад баща от Варна, който има спешна нужда от средства, за да му бъде извършена животоспасяваща операция в Турция. През 2021 г. Боян и семейството му чуват страшната диагноза “рак на мозъка”. Младият мъж веднага започва лечение, претърпява операция, лъчелечение и химиотерапия в България. В продължение на две години състоянието на Боян е..

публикувано на 13.03.25 в 10:15

Блъснаха 50-годишна жена на пешеходна пътека в Провадия, пратиха я в болница със счупен крак

Вчера, около 20 часа е възникнало ПТП на централна улица в Провадия. Водачка на лек автомобил, с отрицателни проби за алкохол и наркотични вещества, е блъснала 50 – годишна тамошна жителка, на пешеходна пътека. В следствие на удара, жената е с фрактура на коляно, настанена е в болница, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство,..

публикувано на 13.03.25 в 10:05

Заплатата и работното време са водещи за търсещите работа

Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството се проведе днес в Юнашкия салон  във Варна. Тя е традиционно събитие на Агенцията по заетостта, което среща работодатели и търсещи работа преди началото на сезона.  Освен работното време водещ фактор е предлаганото заплащане. „ Който е работил в чужбина..

публикувано на 12.03.25 в 15:53

Зов за помощ: 36-годишната Петя Матева се нуждае от средства, за да пребори болестта

36-годишната Петя Матева от Варна има нужда от средства, за да пребори тежка онкологична болест. Дарителската кампания цели да събере голяма сума, непосилна за близките ѝ. Петя е изключително борбена и не спира да работи, въпреки че почти всеки месец се налага да е на лечение в Турция.  Тя е пример как не трябва да се предаваш, да вярваш и да продължиш..

публикувано на 12.03.25 в 13:55

Недостигът на кадри в туризма се задълбочава, но се очаква добър сезон

Недостигът на кадри за туризма се задълбочава. Една от причините е увеличаването на новите хотели и ресторанти в морските курорти, както и повишените изисквания на персонала към условията и заплащането, особено когато става дума за позиции, които изискват професионално образование.  Недостигът обаче се компенсира с внос на кадри, основно от Азия...

публикувано на 12.03.25 в 13:50

Мащабна кръводарителска кампания предстои във Варна и областта

Кампанията "Дари кръв! Спаси живот!" ще започне на 25 март - Благовещение, в цялата Варненска област. Мащабното събитие е под егидата на областния управител проф. Андрияна Андреева и се организира от Районния център по трансфузионна хематология във Варна и благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам".  "Ежедневно стотици хора, които живеят в..

публикувано на 12.03.25 в 11:40