Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С какво на трапезата посрещат Нова година в Добруджа?

| обновено на 31.12.23 в 15:16

Новата година е ново начало – като втори шанс, даже шанс за нов живот. Обичаите за празника обаче, идат от далечното минало.

В Добруджа се хапва пача, печена кокошка и маджунена халва. Предопределено и мястото на хляба на празничната трапеза в Добруджа – житницата на България. Особено внимание се обръща на пити, погачи и баници.

Днес едва ли ще има дом, в който във фурната да не влезе тава с баница и разбира се в нея ще има късмети. Някога са се слагали дрянови клонки с определен брой пъпки и всяко клонче е било наречено за здраве и берекет - за овцете, за нивите, за стопанството. Слагали са се зърна боб и царевица, както парченце въглен, който олицетворявал мързела и биволите, които знаем са тромави животни.

Важно е баницата да не остане неизядена, за да е пълна годината. Някога са я пекли на бавен огън – отгоре на печката, за да се топи в устата. Освен баница се месят и краваи. И само в Новогодишната пита се слага метална пара и на когото се падне, той ще е стопанинът на къщата.

Погачите се украсяват богато, но е важно да се знае, че за Новата година не се слага кръстен знак така, както на други празници.

В миналото, когато годините са били гладни на масата се е слагал булгур с туршия на фурна, разказа за БНР Мария Христова:
„Тази манджа се прави още от старо време! Нашите баби са правили булгур с кисела от домати туршия. И лук – една глава нарязана, олио и така. Това е постна манджа, може и без олио да се направи – сега, както е скъпо олиото! Вадят от качето туршията, измиват булгура, слагат го у тавата и се готви!“

Но на особена почит в празничните дни е било свинското месо. Почти във всяка къща се е гледало поне по едно прасе, в по-богатите и крави, и телета, и биволици. Сварявал се е бахур, правела се е пача, пълнили са се наденици и са се завивали сармите с кисело зеле и кълцано месце.

Да не забравяме и джумерките, познати още като пръжки. Тях и сланината са ги пазели до пролетта, за да имат сила земеделците, като дойде време да излязат на нивата.

В останалото време на годината се е колело по една кокошка в неделя, а в останалото време постна храна и риба, ако селото е на реката.


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от варненски университети с благотворителен концерт за преподавател с тежка диагноза

Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..

публикувано на 15.04.25 в 11:47

Велики Вторник - ден за смирение и поучение

Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...

публикувано на 15.04.25 в 06:08

Пет морски общини участваха в международно обучение в Истанбул по проект FoodWISE

В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..

публикувано на 14.04.25 в 16:01

Фестивал на занаятите за Великденските празници в Балчик

Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..

публикувано на 14.04.25 в 13:46

"Провадия-Солницата" отваря врати за празничните дни

Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА.  Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..

публикувано на 14.04.25 в 09:05

Пеликанът Стойчо вече си има собствена песен

С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...

публикувано на 14.04.25 в 07:20

Можем ли да отслабнем с чай?

Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг.  Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..

публикувано на 13.04.25 в 15:44