Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарение на над 20 куб. м дърва за огрев направи Университетската ботаническа градина в Балчик на Общината

След разразилите се ураганни ветрове и бури в края на миналата година над България, много дървета в Университетската ботаническа градина (УБГ) в гр. Балчик също пострадаха сериозно. Освен материалните щети на територията на Градината бяха повалени и не малко едроразмерни дървета, които своевременно бяха разчистени от парковата част, съобщават от ботаническата градина в Балчик.
В духа на Споразумението за сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски“ и Община Балчик, ръководството на УБГ взе решение дървеният материал от повалените дървета да се дари на нуждаещи се семейства, чрез Община Балчик.

И занапред балчиклии ще могат да се възползват от безплатен вход за УБГ Балчик. За изминалата година градината е посетена от над 5000 жители на гр. Балчик, като особен интерес е представлявал „Парада на лалетата“.

За поредна година м. април е запазен за Лалетата. През пролетта в цветните партери на градина „Разсадника“ и „Божествената градина“ на УБГ Балчик ще разцъфнат над 44 000 бр. лалета в комбинация с около 60 000 бр. теменужки, отгледани в оранжериите ни. В средата на месеца ще се проведат няколко тематични беседи, съпроводени с изложба – базар за саксийни цветя и специализирана литература. По време на „Парада на лалетата“ ще стартираме и поредица от „Еднодневни фотографски курсове“, съобщават още от балчишката градина.
През м. май в УБГ Балчик ще бъде отбелязан  Световният ден на мигриращите птици, съвместно с дългогодишните партньори от Българското дружество за защита на птиците. Предвижда се обогатяване на вече съществуващата изложба за „Птиците в Защитена местност Ботаническа градина – Балчик“, щанд с интересни материали и тематични беседи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30