Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райков беше избран за ректор на Медицинския университет във Варна на 7 март

Проф. Димитър Райков: Има нужда да се увеличи практическата подготовка на студентите по медицина

Новият ректор на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков беше избран от членовете на Общото събрание на учебното заведение на 7 март 2024 г. "За мен лекарската професия е най-ефективна, когато се залага на колегиалност, емпатия и новаторство. Това ще бъдат и нашите водещи принципи. Медицинският университет във Варна не е просто институция, а е едно общество от студенти и професионалисти. Гордея се, че при нас се обучават студенти от 51 държави", коментира проф. Димитър Райков в интервю за Радио Варна. 

Професорът допълни, че университетът допринася за културното разнообразие във Варна, като се превръща в притегателен център за младите хора от цял свят. 

Много внимание се отделя и на младежката активност и студентите на МУ-Варна печелят много спортни награди. Райков коментира и собствената флотилия на учебното заведение, която представя града на международни събития по водни спортове. Ректорът добави, че университетът е уникален и с това, че създава лекари не само в хуманната медицина, но и във военната.

Изключителна важност за ролята на ректор отделя проф. д-р. Димитър Райков на владеенето на процеса на прием на студенти. "Трябва да преценяваме нашите възможности и не бива да претоварваме системата, която ще намали качеството на обучение", категоричен е той. 

Новият ректор на МУ-Варна смята, че капацитетът на медицинските училища в България е доста запълнен. Има нужда да се увеличи практическата подготовка на завършващите медици и да се оборудва с качествени центрове за обучения, добави проф. Райков.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



След като Общото събрание на МУ-Варна избра проф. д-р Димитър Райков за ректор на Университета, на заседание от 11 март новият Академичен съвет прие единодушно състава на заместник-ректорите, предложени от проф. Райков. Екипът му ще се състои от петима заместници с мандат от 11 март 2024 до 11 март 2028 година.

Проф. д-р Албена Керековска, д.м., е избрана за заместник-ректор „Учебна дейност“. Тя изпълняваше тази функция и до момента, като ще продължи да ръководи, контролира, координира и отговаря за планирането и организацията на всички дейности, свързани с учебната дейност, с приема и обучението на студенти и курсисти в ЦПО и на Интернационалния център за електронно и дистанционно обучение, както и за дирекция „Учебна дейност“ и дейността на отдел „Учебен“.

За заместник-ректор „Кариерно развитие“ е избрана проф. д-р Мария Негрева, д.м.н. Тя ще ръководи, контролира, координира и отговаря за планирането и организацията на всички дейности, свързани с кариерното развитие, придобиването на ОНС „доктор“, НС „доктор на науките“ и дейността на отделите „Кариерно развитие“ и „Докторантско училище“.

Проф. д-р Виолета Йотова, д.м.н., е избрана за заместник-ректор „Научна дейност“. Тя ще ръководи, контролира, координира и отговаря за планирането и организацията на всички дейности, свързани с научно-изследователската работа, иновациите и транслационната медицина в Медицински университет – Варна, дейността на Библиотеката и на отделите „Издателска дейност“ и „Академична организация за клинични проучвания“. Във функциите на проф. Йотова ще бъде и контрол на дейността на Научноизследователския институт.

За заместник-ректор „Международно сътрудничество“ е избран проф. д-р Марио Милков, д.м., който ще ръководи, контролира, координира и отговаря планирането и организацията на всички дейности, във връзка с международното сътрудничество и дейността на отдел „Международно сътрудничество“. Също така той ще контролира и координира дейността на дирекция „Акредитация, качество и проектна дейност“ и на отделите „Управление на качеството и акредитация“ и „Проектна дейност“.

Проф. д-р Никола Колев, д.м.н., е избран за заместник-ректор „Следдипломно обучение“. Той ще ръководи, контролира, координира и отговаря за планирането и организацията на всички дейности, свързани със следдипломното обучение, дейността на отдел „Следдипломно обучение“ и сключването на договори с лечебни заведения за практическо и следдипломно обучение.

На заседанието Академичният съвет взе решение за преименуване на Дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество“ в Дирекция „Акредитация, качество и проектна дейност“. За директор на дирекцията е избрана проф. Тодорка Костадинова, д.и.


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30