Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор на изложбата, който прави обзор на експонираните творби:

“Градският пейзаж е тематично направление в пейзажния жанр, което има своето място в развитието на световната живопис от много векове. От самото начало на ХХ век този жанр се развива и в българското изкуство. Най-ранният български автор в тази сфера на живописта е изключителният Никола Петров (1881–1916), който създава поетични поантилистични картини от софийски и видински архитектурни забележителности. Значими автори на градски пейзажи са и други двама художници, работещи в импресионистичния живописен маниер – Никола Танев и Данаил Дечев. Майстор в тази тематична насока е Борис Денев, а Цанко Лавренов посвещава немалко картини на романтичната градска среда и атмосфера на стария Пловдив", подчертава Серафимов. 






Изложбата "Пейзажът и градът" представя творби от фонда на Варненската галерия, свързани с горепосочения живописен жанр и непознати на културната публика.

Показани са платна от художници, започнали творческия си път през 20-те и 30-те години на ХХ век – един много силен период за българското изкуство. Това са големи имена като Борис Денев, Данаил Дечев, Вера Недкова, Дечко Узунов, Бронка Гюрова, Христо Каварналиев, Преслав Кършовски, Георги Павлов - Павлето, Петко Абаджиев. Пейзажите на тези творци запазват реалистичната достоверност на изобразените мотиви, носят романтизма на онзи ранен период и внушават спокойни, поетични настроения. Само Христо Каварналиев е по-експресивен и напрегнат, а Вера Недкова е толкова модерна в автономната си живопис, че нейната условност граничи с абстрактността.

Втората голяма група автори са излезли на художествената сцена през 60-те години на ХХ век. Сред тях са варненските художници Дария Василянска, Маргарита Денева, Христо Веков, Йордан Йорданов, Дора Кънчева, Ангел Атанасов, Илия Касабов. Пейзажите им са доста по-условни като форма, те търсят по-осезателно структуриране на композициите като цветни петна и линеарно-пластични съотношения на архитектурните мотиви. Дария Василянска е забележителна с наситената емоционална атмосфера и въплътеното духовно тайнство на своя среднощен пейзаж.

Останалите участници от тази група са сред най-значимите имена на най- новото българско изкуство. Тук е изключителният колорист Емил Стойчев със звучна и изразителна творба. Един от първите и най-стойностни български абстракционисти Георги Божилов има изненадващ ранен пейзаж. Чудесен акварел на големия Любен Зидаров прозвучава със свободната си живописна игра. Работата на Светлин Русев е хроматично аскетична и изтънчена с лаконизма си. Конструктивно ясни и категорични са наивистичната композиция на Румен Гашаров и монументалното платно на Христо Стефанов. Дора Бонева, Никифор Цонев, Велимир Петров, Селим Гигов, Николай Даскалов, Веселин Парушев и Иван Кънев са представени с впечатляващи в живописно отношение картини.

Поредицата от градски пейзажи завършва с раздвижен, чувствен и напълно освободен артистичен поглед към известна варненска улица, интерпретиран в характерния висок стил от Андрей Даниел, който е от силното поколение, утвърдено през 1980-те години. От същото поколение са Димитър Кирчев и Стефанка Стойчева, включени с изящни живописни платна.

Представената колекция от градски пейзажи на класически български художници е чисто музейна изложба, която предоставя на културния и любознателен зрител множество възможности: да опознае непоказвани картини от качествени български творци; да разбере повече за жанра "градски пейзаж"; да почувства състоянията и настроенията, въплътени в работите от различни периоди на духовното съзидание; да се срещне с разнообразни стилови интерпретации на градския пейзаж – от реализма, импресионизма, експресионизма и неопримитивизма, до модерната автономна живопис; да приеме в себе си хуманното и хармонично чувство, романтичното вълнение и артистичното вдъхновение, с които са създавани тези творби; да се спаси в изкуството поне за малко от агресията и напрежението на съвременния свят.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30