Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Душевност наша... необятна и неразгадаема

Снимка: Pixabay


Великата седмица – време духовно. Искате ли да се фокусираме върху необятната и неразгадаема наша душевност? С делнични примери. Да речем, запазвате си час за лекар през съответното приложение. Планирате бързи и стегнати действия.

Реалността е различна.

Явявате се пред кабинета десетина минути по-рано. Пространството е малко: осем стола и два пъти по толкова пациенти. Сред тях - две приказливи баби. През следващия час и половина изучавате детайлно историята на целия завод, в който съответните събеседнички са работили. На финала разполагате с пълна информация за Станка, Михаил, Венчето и още стотина, плюс децата, внуците и други подробности от пейзажа.

Както казах, коридорът е тесен, няма приток на кислород. Точно преди да припаднете, вратата на кабинета се отваря и лекарката се явява като спасителна икона. От кабинета излиза трета баба. Оказва се, че другите две, които са ви докарали мигрена, световъртеж и високо кръвно налягане, са били там просто за компания. Разбира се. Къде другаде да седнат на сладка приказка, ако не пред лекарския кабинет? Защо да ходят в съседното кафене? През изминалия час и половина, докато бабите са упражнявали словото си върху крехката ви персона, същото е правила приятелката им в кабинета. Причината? Срината компютърна система. Чакали сте да отстранят проблема. Никой не ви е казал. Защо да го прави? Точно сега сбъдвате мечтата на всеки човек: в обедната си почивка да слуша празни приказки и да се напряга, че закъснява. Чудничко.

Лекарката ви пита защо сте тук. Опитвате се да обясните, но тя е изнервена от дългото общуване с бабата, и тържествено ви заявява, че за всичко си има първи път (хич не се оплаквайте!). Дори не ви кани в кабинета.

Петсекундна консултация на прага. Светкавична и супер надеждна. Половин час по-късно приложението ви напомня да оцените прегледа. Чакай малко! Имаше ли преглед?

На връщане минавате през цветарския магазин. Търсите подходящо цвете за приятелка, която има празник. Продавачката е решена да ви натовари с най-високата азалия на континета. На вас ви се иска да е друго цвете. Внимателно отклонявате настойчивия ѝ плам с обяснението, че приятелката ви би харесала хортензия или незабравки. Продавачката мята кратък бриф по психология. Според него, щом вие подарявате нещото, важното е вие да го харесвате, а отсрещната страна може само да благодари и няма какво толкова да проявява претенции.

Продължавате по списъка със задачи. Вече сте на опашка пред една институция. Всички се вълнуват, бързат да се наблъскат в стъклената врата като стадо овчици, жадуващи паша и близост. Опитвате се да се строите и спокойно да си изчакате реда. След вас пристига гражданка, която пламенно се втурва да играе лимбо рок под лакътя ви. Търсите причината. Оказва се, че била тук много преди вас, но отишла до колата да вземе нещо. Добре де, вие не разполагате с кристална топка, няма как да знаете кой е бил тук през изминалите векове, и какво точно се е случвало епоха след епоха.

Накрая всичко се свежда до култовата реплика на жената в автобуса. Качила се, огледала се и директно се запътила към мой познат, спряла пред него и с пророчески глас го уведомила:

- Господине, за състоянието, в което се намирате, сте виновен само и единствено Вие.

О, душевност наша, необятна и необяснима!

Дали не е време за презареждане и за леки корекции?

Автор: Даниела Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Швейцария е победител на "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата, предаде БНР. За Швейцария настоящото..

публикувано на 12.05.24 в 15:07

Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00