Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Нещата се променят

Пейзажи от Варна
Снимка: Нина Милошевич

Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години.

Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от нас, а богатите гледат да намалят разходите... За разлика от бедните, които видят ли се с пари, не се успокояват, докато не ги похарчат.

В продължението на историята тези хора тръгнаха по магазините с бележник и химикал, направиха таблици с цените на предлаганите стоки, събраха дървен материал от една борса, пясък – от друга, плочки – от трето, още по-бюджетно място.

Набързо построиха великолепна къща – просторна, стилна, достойна да краси кориците на някое списане най-най. Похвалиха се с нея на всички познати, поживяха там едно лято и я обявиха за продажба.

Докато това се случваше, възприеха Варна като свой дом. Даваха съвети на градските власти, обясняваха на всички, с които случайно се пресичаха пътищата им, как трябва да живеят. С две думи: бяха сигурни, че са дошли тук, за да поправят нашия свят, да го облагородят, да му придадат блясък, да го направят много по-добър.

После продадоха великолепната къща, купиха следващо място и построиха по-скромно жилище, в което да живеят дълго време с печалбата от предходната сделка.

Защо разказвам всичко това? Строителният процес ги беше научил да пъшкат и да въздишат драматично с дълбокото философско прозрение: „Какво да се прави!? Това е България!”. Нищо особено, беше само част от разказа за строителните приключения. Добавяха изречението към цветното описание на преживяванията си, за да разведрят обстановката в заведението, където често вечеряхме заедно. Изглеждаше да е въпрос на чест след карикатурното описание на всекидневието да дръпнат по някоя критика на града и хората и да украсят с поучение как ние тук да станем по-добри.

Казваха го съвсем добронамерено.

За споровете относно напредъка ни няма да разказвам. И аз не приемам някой да се държи като богатия, умен и красив чичо, дошъл да навести загубения си племеник. Ще добавя само, че си създавах моменти на весело възмездие, например като този: докато се забавляваме на някаква случка, казвам, че много прилича на сюжет на О. Хенри, а моите хора питат кой е той и кога успя да се засели в местността, без те да разберат това. До Шекспир не стигнахме, но беше приятно.

Та... днес срещнах тези хора. Петнайсет години по-късно. И те ми разказаха прекрасни неща. Не можеха да нахвалят България и Варна, която е все по-красива. А животът? Той пък е все по-добър. Отново завършиха с: „Това е България!“, но го казаха с такова възхищение и радост, че сгря сърцето ми и повдигна погледа нагоре-нагоре и далеч напред, когато... Ехе!

Защото нещата се променят към по-добро, към още по-добро, към най-добро... Остава да пооправим навиците и нагласите си.

Отсега си представям, какво ще кажат, когато се срещнем след още петнайсет години. Нещата се променят към добро. И това е чудесно.

Автор: Даниела Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“ седалки,..

публикувано на 27.09.24 в 17:10

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 27.09.24 в 14:06

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Десет млади фотографи представят свои серии,..

публикувано на 27.09.24 в 12:17

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 27.09.24 в 10:35

Правописна грешка дава сегашното име на Google

На днешната дата рожден ден отбелязва най-известната търсачка в света Google. Нейни основатели са Сергей Брин и Лари Пейдж. Любопитно е, че името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно. По каква..

публикувано на 27.09.24 в 06:47

Експерт: Университетите трябва да търсят връзката между иновации, предприемачество и дигитална трансформация

Връзката между дигиталната трансформация, предприемачеството и бизнес иновациите у нас не е достатъчно ефективна и често дори е противоречива. Затова университетите трябва да станат мотор на този процес. Това коментира във Варна  проф. д-р Веселина Димитрова - ръководител на катедра „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет ,..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

„Чудобой City 2024“ ще се проведе тази събота край Варна (програма)

Тази събота край Варна ще се проведе третото издание на „ЧудобойCity 2024” - отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи - колоездене, етап с логическа задача, ориентиране, гребане с каяк, стрелба с лък и катерене. Отборите се състоят от двама души,..

публикувано на 26.09.24 в 14:37