Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяната ще бъде преработена преди да бъде върната отново за гласуване от общинските съветници в комисията

Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна?

Снимка: Pixabay

Промяна в дейността на ОП „Управление на проекти и озеленяване“ бе единствената точка в днешното заседание на временната комисия „Структури и Общинска администрация" към Общински съвет Варна. Тя така и не влезе в сила, поради процедурно предложение от страна на общинския съветник Тодор Балабанов за преразглеждане и преработване от администрацията преди да бъде взето крайно решение. 

Принципно идеята е за създаване и функциониране на работни групи за поддръжка и извършване на леки ремонти на територията на Община Варна. Тази промяна е по предложение на кмета на Община Варна Благомир Коцев. По този начин ще може да се обхване обемът на ежедневно подаваните сигнали за повреди на елементи на градската инфраструктура, вследствие на амортизация и/или различни инцидентни събития. Изразено бе мнението на районните кметства "Одесос", "Младост", "Приморски" и "Аспарухово" за подкрепа на предложените промени.

Организацията на дейността за извършването на леки ремонти на елементи от градската инфраструктура на територията на Община Варна ще бъде по подобие на екипите за ремонт на детски площадки. Екипът ще се състои от двама работници и един шофьор. За всички екипи ще има един технически отговорник, който да следи за работата им и да дава методически указания. Структурата е на подчинение на директора на ОП „УПО". За нуждите по отчетност и контрол ще се съставят ежедневни протоколи за ремонт от всеки екип според предварителното предложение на Коцев. Отработването на сигналите да е по приоритет - тези, които застрашават живота и здравето на гражданите, а останалите по реда на тяхното постъпване. В Община Варна и всички Райони има създадена организация за приемане и разпределяне на сигнали чрез дежурния на Община Варна. Пример за добри практики в тази посока са Общините Пловдив, Община Асеновград, община Благоевград, Община Шумен, Община Самоков, Община Бургас и др.

Общинският съветник и зам.-председател на Общински съвет Варна Христо Атанасов сподели, че ако тази система заработи, тя ще бъде вече претоварена от множеството сигнали и е обречена в този й вид. Твърде малко са хората, които ще са част от структурата на тази система. 
Тодор Балабанов подкрепи твърдението му и добави, че подобни структури трябва да работят към районните администрации. 
Павел Раличков вметна, че ще подкрепи предложението защото варненци само ще спечелят от старта на нещо подобно. Веднага Тодор Балабанов отправи реплика, че варненци няма да спечелят от старта му, а от реалните действия, които ще се предприемат.  
Така се стигна до процедурното предложение на Балабанов точката да отпадне от дневния ред, за да може администрацията да я преработи. Точката отпадна от дневния ред след като присъстващите общински съветници от временната комисия „Структури и Общинска администрация" се съгласиха с него.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27
Росен Карадимов

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Партиите се споразумяха за квотите в секциите в Балчик, но консултациите завършиха с обвинения за натиск между представителите на ДПС

С обвинения за натиск между представителите ДПС завършиха обществените консултации с кмета на Община Балчик за определяне състава на СИК-овете и парламентарно представените партии в 50-ия парламент – Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „Движение за права и свободи", Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България", ПП „Възраждане", Коалиция „БСП за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44
Варна, алеята край Морска гара

С дрон ще следят туристическите потоци около възлови места във Варна

Три точки в централната част на Варна са обект на наблюдение с помощта на дрон - районът на Операта, входът на Морската градина и Морска гара. Целта е да бъдат проследени туристическите потоци в най-натоварените месеци от годината, а на базата на събраната информация да бъде направен анализ, който да послужи да изготвянето на препоръки към институциите..

публикувано на 19.09.24 в 14:22