Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Билките - Биологичното разнобразие, стопанското значение и календара за ползване на лечебните растения

България е страна с голям потенциал по отношение на добива на билки въпреки малката си територия. Това се отнася както за разнообразието от билки, така и за добиваните количества. България се нарежда на 4 – то място в света по износ на билки след Китай, Индия и Мексико и е на първо място в Европа. Българската флора съдържа 4102 вида висши растения. От тях около 760-770 вида (19%) са лечебни растения.

Около 200-250 вида се използват ефективно в стопанско отношение, а останалите не са обект на активно ползване в момента, но за тяхното действие има научни данни и практически доказателства, обяснява консултанта към проекта Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България” – биологът –ботаник Димитрина Ботева

Годишният износ в момента е около 12 хил. тона (сухи или замразени билки). Това обхваща всички видове морфологични части от растенията като цвят, стрък, листа, плод, кора, корен. Десетте най – продавани билки са: липа – цвят; кориандър – плод; шипка – плод; мента – лист; маточина – лист; коприва – лист и коренища; лайка – цвят; глог – лист и цвят; къпина - плод, коментира изпълнителният директор на Агенцията за регионално развитие във Велинград и консултант към проекта Живко Милушев.

В Пловдивска област реализираните билки по данни на регионалната инспекция по околна среда и водите РИОСВ получени от билкозаготвителните пунктове през 2011г. са 990 т, а през 2012г. - 1 222 т. Първенството на добивани и реализирани билки се държи от шипки – плод. За 2011г. са реализирани 342т., а за 2012г. – 498т. след тях се нареждат маточина, мента, липа, коприва, кориандър.

Положителен е факта, че три от тези билки са култивирани – маточина, мента и кориандър. Култивирането позволява да се увеличава качеството и количествата добивана суровина без да се нарушават естествени находища и да се застрашава популацията на съответното лечебно растение.

Статистиката показва увеличаване на обемите на добивани и реализирани билки през последните две години. Това се дължи на нарастващата популярност на билковите продукти. Това дава оптимизъм за развитие на сектора на добив и търговия с билки. Съответно налага да се спазват правилата за опазване и устойчиво ползване на находищата на диворастящи билки и за спазване технологиите за култивиране на билки за да се постигне устойчивост на ресурсите и качество на произвежданата продукция. Какво трябва да знаят всички ангажирани с процеса и какви са важните срокове, които трябва да се спазят припомня Димитрина Ботева.

Не на последно място е важно да се разбе , че от гледна точка за получаване на по – добри доходи от дейността трябва да се търсят начини за постигане на по – висока добавена стойност чрез допълнителна преработка на билките и предлагането на крайни продукти, а не на суровина.
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09