Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 30 януари

Драмата в Общинския детски комплекс е централна тема за днешния брой на в. Марица. Под челното заглавие „Не съм масов убиец!” неговият директор Атанас Куртенков възкликва „карат ме да извърша най-масовото убийство в системата на образованието досега. Но как да убиеш 17 души без да им кажеш защо” – казва той по повод орязания бюджет на извънучилищното звено с 20 процента, което налага директорът на Общинския детски комплекс да съкрати 17 щата от всичко 73. Атанас Куртенков твърди, че администрацията му е сведена до минимум – една секретарка, един работник по поддръжката, личен състав и четири чистачки за четирите сгради. Така той е принуден да уволнява учители. Такова масово съкращение се прави за първи път, при това без никакви критерии, коментира началникът на извънучилищния комплекс, който освен орязания бюджет остана и без трите си спортни бази, допълва Марица. Обектите вече са дадени за стопанисване на общината. Няма никакви проблеми децата да спортуват, чака се само точният график за това, отговаря кметът на Пловдив Иван Тотев, според когото „някой изкуствено вдига напрежението с измислен проблем”.

„Перущица на нокти след вълна от трусове” – гласи челното заглавие на регионалното издание Твоят ден. Според този вестник поредица земетресения, най-силното от които 3.7 по Рихтер са събудили вчера сутринта подпланинското градче. Същевременно изданието коректно цитира фактите, изнесени от кмета на Перущица Атанас Ташев за това, че няма никакви щети, дори керемиди не са паднали, казва той. Няма никакви поражения и по прочутата Червена църква, която, като жива история от края на Пети век е гордост за местните. По-силно раздвижването на земята е усетено в съседните села Върховръх, Чурен и Скобелево. Някои от хората там са чули страшно бучене и след това прозорците се разтресли, страховито разказва Твоят ден в репортажа си оттам, като твърди, че жителите на тези селища „се молят земята да се укроти”.

Пловдивският митрополит Николай бе удостоен с почетния знак “Самарски кръст". – съобщава в друга статия в. Марица. Отличието бе учредено миналата година по случай 135-годишнината от Освобождението на България. То се присъжда на български и руски дейци, организации и институции със съществен принос за българско-руските отношения. “Самарски кръст" са получили още патриарх Неофит и други български владици. Посмъртно с почетния знак са отличени и починалите митрополити - Варненски и Великопреславски Кирил и Неврокопски Натанаил. Започва Национална дарителска кампания за всенародна подкрепа за изграждането на нов православен храм на името на “Свети Киприан Български" в Москва. При посещението си в руската столица през миналата година Негово Светейшество патриарх Неофит направи първа копка на българския храм в руската столица, отбелязва Марица.

В новия си брой излизащият днес пловдивски седмичник „Акцент” предупреждава, че повишението на кметската заплата може да предизвика ефекта на доминото върху възнагражденията в общината. Според новите наредби на Министерски съвет кметът Иван Тотев може да си вдигне заплатата до 2700 лева, което автоматично ще доведе до повишаването на надниците и на чиновниците, пресмята изданието. Новосформираната АБВ търси под дърво и камък активисти в Пловдив, е друга централна тема за „Акцент”. Партийните строители на Първанов вече влезли в контакт с кадри от разбитите социалдемократически партии под тепетата и с тях ще се работи по евроизборите, гласи редакционния коментар. В материала „Войната на мъртвите предмети срещу живите хора” се обясняват недомислиците в новия Наказателен кодекс, които касаят колекционери, антиквари, а и всички граждани. От страниците на седмичника виден правист и нумизмат предупреждават, че ако новите правила влязат в сила, то те ще превърнат в закононарушители половин България,
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26