Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата на 31 януари

В петък в Пловдив излиза само един вестник - Марица.
Всекидневникът избира за водещо заглавие любопитна тема – Пловдивчанин иска бележка, че е жив. Петко Вълков е поискал от район Южен удостоверение, че е жив, но са му отказали да издадат подобен документ. Лекар съм и навремето четири години работих във Франция, като за тези години изплащат пенсия. За да не я спрат, поискаха да представя официално удостоверение, че съм жив – разказва пловдивчанинът. След спорове с администацията на района мъжът е получил документ, в който пише, че няма данни за смъртта на Петко Вълков. Пенсионираният лекар припомня, че и през миналата година е имал неприятен разговор, като тогава отговорът е бил цитирам „Издаваме само за починали хора. Ако искате удостоверение, че сте жив, идете на гробищата.

Марица информира и за спирането на временното тържище до Събота пазар. Търговците са известени, договорите им са прекратени и днес ще бъдат спрени електричеството и водата на всички 109 сергии, цитира вестникът заместник – кметът Розалин Петков. Заповедите са връчвани със свидетели, защото повечето от продавачите са се отказали да ги получат. Закриването на временния пазар се налага тъй като ремонтът на същинския Събота пазар приключи и предстои откриването му.
Търговците отказват да се нанесат на обновеното тържище, заради по- високите цени, които концесионера им иска, уточнява Марица. На новия пазар тарифите на сергия са между 180 и 240 лева. Представителят на концесионера Илиян Александров твърди пред изданието, че условията са много добри, като в тази цена влиза охрана, почистване, осветление.
Търговците от своя страна пресмятат, че са плащали двойно по- малко на общинския пазар. Розалин Петков заявява пред вестника, че искането им за алтернативно тържище на общински терен, не може да се изпълни.

Марица информира и за рокадите в ръководството на фондация Пловдив 2019, която подготвя кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Джема Барух, която има опит в държавната администрация, а от 10 години работи в неправителствения сектор става административен директор, а досегашният Валери Кьорленски ще бъде художествен директор. В интервю за вестника Джема Барух оценява като забележително свършеното до момента от пловдивчани и обяснява, че нейната задача ще бъде да привлече реални пари от Европа, да потърси партньорството на бизнеса, работата с доброволците, както и привличането на всички хора, за които Пловдив Европейска столица на културата е кауза.
Марица информира също, че днес експерти на фондацията са в Лондон за среща с председателя на журите Стийв Грийна, за да чуят на живо препоръките му. Публикацията припомня, че през есента е второто събеседване с международната комисия, след което предстои окончателният избор на българския град, който ще бъде Европейска столица на културата.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26