Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 12 февруари

С евтини кафенета връщат младежите в Стария град. Половин милион изсипват в резервата за ремонт на къщи и осветление, пише пловдивската притурка на „Труд” и „24 часа” – Твоят ден. Изоставени общински помещения в Стария Пловдив ще бъдат преустроени в кафенета и заведения и отдадени под наем по общинските тарифи. „Целта е да закипи отново живот в резервата, който сега е доста обезлюден”, обяснява пред изданието кметът Иван Тотев. „Старият град нито е мръсен, нито е тъмен, просто няма хора с изключение на чужди туристи и делегации”, констатира още Тотев. 100 нови стълба за осветление ще бъдат монтирани в Стария град, а там, където уличките са тесни, лампите ще се закачат на самите сгради. За текущи поправки на възрожденските къщи са отделени около 250 000 лева. За втория етап от вътрешното обзавеждане на къща „Клианти” се дават 150 000 лева.

В друг материал отново „Твоят ден” пише, че около половин милион лева икономии на общинския бюджет носи топлата зима в Пловдив по изчисленията на финансистите. Въпреки липсата на сняг машините, които дежурят в гаражите, гълтат над 1 милион лева. Методиката от години е направена така, че за час престой всеки снегорин получава по 3 лева и 60 стотинки. Цялата техника наброява 132 машини. От декември досега в града на тепетата само два пъти е валял сняг, като покривката не надхвърляше 3-4 см. Въпреки това по мостове, надлези и улици бяха разхвърляни сол, пясък и химически препарати срещу заледяване, припомня „Твоят ден”.

Кичозната бронзова фигура на Христос на покрива на бившия хотел на Ванко 1 ще бъде премахната, информира вестник „Марица”. Сградата на ъгъла на бул. „Шести септември” и Цариградско шосе ще се преустройва за нуждите на администрацията. Основен ремонт за един и половина милиона лева ще започне в бившия хотел, след като общината избере фирма-изпълнител. В партера и на първите два етажа ще се настани администрацията на район „Източен”. На същия адрес ще се премести главният инженер на общината заедно с целия му екип. На шестия етаж се създава Център за градска мобилност. Оттук електронно ще се контролира трафикът и най-вече градският транспорт, обяснява „Марица”

От първата си страница всекидневникът продължава разследването си по темата със скандалния таксиметров шофьор, опитал да отвлече клиентка преди няколко дни. Ром от Сливен държи 94 таксита в Пловдив е голямото заглавие до главата на вестника. Става ясно, че собственикът дължи 300 000 лева на държавната хазна. На втора страница вестникът помества друг материал, озаглавен „Таксисти крадат държавата”. 8 акта на стойност близо 9 000 лева, дела в прокуратурата, разследване в Икономическа полиция, автомобил, спрян от движение. Това е накратко досието на таксиметровия шофьор Николай Чучулски в ДАИ – Пловдив, обобщава „Марица”.

В рубриката „Трибуна” вестникът помества позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, чието име бе замесено във взаимните обвинения между Цветан Цветанов и Делян Пеевски. Според Цацаров задочният диалог между двамата е очевидно породен както от настоящото политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в миналото. Цветанов незабавно да обяви данните за Борислав Сарафов, призовава главният прокурор.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26