Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 13 февруари 2014 година

В официално писмо до Карловския общински съвет генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи е поискал незабавно анулиране или оттегляне на декларацията в памет на жертвите по време на Илинденското въстание и Балканската война,пише Марица.Писмото е получено при председателя на общинския съвет на Карлово Стойо Карагенски .В края на писмото си Шенер Джебеджи настоява за незабавно анулиране на тази едностранна,неоснователна,неправа и ясно неприемлива декларация.Турският консул заявява още,че отношението на карловските съветници към тази тема ще бъде определящо за връзките на Турция с общината.Той допълва,че очаква чувствителност по повдигнатата тема.Пълният текст на писмото ще бъде прочетен на заседанието на Карловския общински съвет днес,добавя Марица.Седмица преди това декларация в памет на жертвите на Илинденското въстание и балканските войни е приета и в Общинския съвет на Стрелча.Със Стойо Карагенски са разговаряли колегите му от Стара Загора и Смолян,където се очаква да бъде разгледано подобно обръщение.
Турция да се извини за зверствата по време на Илинденско-Преображенското въстание и кланетата през 1913 година в Одринска и Беломорска Тракия,пише в декларацията на карловските съветници.

Блокадата на българо-турската граница наду за часове цените на зеленчуците и плодовете в Пловдивско,пише Марица.На най-голямата борса в Южна България,тази в Първенец,от два дни не пристигат тирове от Турция.Заради дефицита драстично поскъпна стоката от гърция,Испания и Македония.Най.голямо е поскъпването при краставиците и доматите.Краставиците бяха с цена 2,30 и 2,40 лв,а сега са по 2,80 лева на едро.Доматите,които бяха около 90 стотинки,в момента се продават около 1,40-1,60 лева за килограм,казва пред Марица Христо Панайотов,изпълнителен директор на тържището.Чушките на едро са скочили с 50 стотинки и вече са 4 лева за килограм.Картофите се търгуват с 10 стотинки по-ксъно.Засега цитрусовите плодове запазват цената си,допълва Марица и обяснява,че това е така,защото те основно се внасят от Гърция.

Изненадващи хайки по пазарите в Пловдивско за незаконна продажба на месо започват инспектори,четем в приложението Твоят ден.Явно по Коледа са изклани доста прасета,защото насвякъде по селата се правят опити за пласиране на животински продукти,казва пред изданието шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Шиков.В село Труд са конфискувани 10кг домашни суджуци и 3кг гърди,5 кг свинска мас,както и празни мехури за пълнене на колбасиСтоката е на двама местни жители.Те са били привикани в агенцията,но се е явил само единият.Връчен му е акт за 500 лева,а другият ще бъде поканен чрез полицията.Хората рискуват да се разболеят от трихинелоза,ако купят непроверено месо,предупреждава д-р Шиков.Миналата седмицапрасе,отглеждано в стопанство край Старосел,зарази 31 души.Трима бяха приети в болница,а останалите вземат медикаменти профилактично,припомня Твоят ден.

Темата на излицзащият днес седмичник „Акцент” е със заглавие „Паркиране с мръсна газ” и е посветена на проекта на Пловдивската община за паркинг под Пеещите фонтани. Вестникът пита дали не става въпрос за някаква странна корупционна схема. Проверка на вестника показа, че по всички улици в Синята зона около „Тримонциум” и Градската градина няма чак толкова паркирани коли. Значи, няма необходимост от него,прами извод „Акцент” и добавя,че в същото време на места, като улиците около Съдебната палата, няма къде да се спре.
Седмичникът съобщава, че пловдивският депутат на ГЕРБ Менда Стоянова ще стана заместник на Бойко Борисов. Промяната ще стане факт на конгреса на партията в неделя. На него ще бъдат обявени промени в изпълнителната комисия, както и регионалните структури на ГЕРБ.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26