Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 14 февруари 2014 година

Предварителни данни за очакваните днес многолюдни протести в Пловдив помества в. Марица. Стотици се очаква да се струпат днес пред Съдебната палата, където, в Апелативния съд от 10 часа, започва процеса по жалбата на община Карлово за собствеността върху древната „Куршум джамия”. Вестника също припомня, че миналата година на първа инстанция градската управа на Карлово загуби делото и бе осъдена да предаде културния паметник във владение на Главно мюфтийство. „Карлово щурмува съда, брани Куршум джамия” сочи заглавието на дописката по тази тема. Над 500 карловци пристигат днес в Пловдив за делото. Хората от града на Апостола тръгват рано сутринта с автобуси и собствени коли. Те носят озвучителна уредба и мегафони, както и плакати с патриотични послания. До късно снощи поддръжници на протеста са се уговаряли във Фейсбук за часа и мястото на сборния пункт – теса определени в 9.30 пред съдебната палата, пише Марица. Заедно с карловци пред сградата на Темида са заявили участие и около 1500 фенове от футболните агитки, начело с тяхната водачка – Елена Ваташка, разказва още вестника. Изданието припомня, че точно преди седмица в Пловдив пак имаше размирици при старта на друг иск на мюфтийството - за 4 общински имота в Пловдив, сред които и легендарната Баня Старинна. Заради очакваното струпване общината обяви, че за няколко часа затваря за движение булевард „Шести септември”, където е разположена съдебната палата. За два часа – от 9.30 до 11.30 се променя маршрута на всички 11 автобусни линии, минаващи оттам.

„Къща на любовта” ще бъде издигната днес пред Военния клуб в центъра на Пловдив като част от многото предвидени празнични прояви за Деня на влюбените. На специален пункт, наречен „Нека преброим влюбените двойки за 1 час” активисти на Младежкия Червен кръст и други доброволци ще правят снимки на всички желаещи, в къщата ще се представят различни кампании и игри, като целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение сред младите хора. Екипи на Районната здравна инспекция пък предлагат безплатни и дискретни изследвания за СПИН от 11 до 14 часа пред сградата на Централна поща, мобилни лаборатории ще се разположат и до Градската художествена галерия. Проявите са посветени и на двойния празник – за Трифон Зарезан, като например всеки може да си направи паметна снимка със специално изработена бъчва, описва очакваните събития в. Марица.

Нападението над управителя на медицински център „Хипоталамус” Аргир Гяуров, който бе прободен осим пъти с нож в гърба, е друга тема за вестника, известното по която е поместено на девета страница. Според изданието, това е станало когато той е паркирал БМВ-то си пред входа. Отключил е и влязъл в блока. В този момент зад него веднага са се вмъкнали двамата нападатели, след което се е разиграла кървавата сцена. Районна прокуратура е образувала досъдебно производство за опит за грабеж. Няма следа от извършителите, нито се знае кои са, коментира говорителят Атанас Илиев. За това престъпление законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода, пише Марица.

„Извинявам се на Пловдив заради Тотев” – гласи заглавието на първа страница на вестника. Думите са на бившият заместник-областен управител Георги Игнатов, който казва още, че лично той подарил политическата кариера на кмета Иван Тотев и сега съжалява, затова се извинява на пловдивчани. Ако ГЕРБ иска да оцелее, трябва да се избави от цветановщината и вождизма, призовава Георги Игнатов, който преди 9 месеца напусна партията на Бойко Борисов с кърваво писмо, припомня изданието.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26