Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 21 февруари

Бившият шеф на митичната Агробизнесбанк Христо александров е бил агент на ДС – съобщава с челно заглавие в. Марица. Колеги не само в банката, но и в Шесто уравление са му били членовете на Съвета на директорите Ивайло Мутафчиев, Гинко Ализотов, прокуристите Петър Нейчев и Спас Василев. Имената на ексбанкерите бяха осветени преди ден от Комисията по досиетата. Банката бе продадена за 1 лев и обявена в несъстоятелност през 1997г. Най-популярната личност сред петимата безспорно е Христо Александров. Той е бил вербуван от ДС на 15 юни 1987г. и още на другия ден е регистриран в службите с псевдонима агент Тошо. Марица подробно припомня криволичещия път на бившият сервитьор, откъдето дав и прякорът му Ицо Салфетката през славните години на банкерски разкош до затворническото му битие и до наши дни.

Светият синод няма да се събере на гроба на Българския патриарх Кирил в Бачковския манастир, каквато е традицията на 22 февруари от 40 години насам. Патриарх Неофит и събратята от висшия клир ще отслужат панихида в негова памет в синодния параклис “Свети цар Борис” от 11 ч. В Бачково гроба на Кирил ще прелее архимандрит Симон, когото митрополитите назначиха за временно изпълняващ длъжността игумен, след като пратиха Борис на покаяние в Рила. От синода няма официална информация защо е взето това решение Според една от версиите рангът на временния игумен Симон е твърде нисък, за да бъде домакин на Светия синод. Според друга Борис все още не е окончателно отстранен и синодът ще се компрометира с една такава визита. Трета версия гласи, че на другия ден е годишнината от встъпването на патриарх Неофит и синодалните старци не искали да се разкарват до Бачково. Миналата година дядо Неофит избра точно Бачково за първата си визита като новоизбран патриарх. Той отслужи първата си патриаршеска служба извън София в съборната църква на светата Бачковска обител “Успение Богородично”. В събота панихида пред паметника на патриарх Кирил в Цар-Симеоновата градина ще отслужи митрополит Николай.

Митничарите от тефтерчето на Цар Киро се оказаха чисти като сълза – пише в друга статия Марица. Тримата служители от пловдивската митница, поименно описани в скандалното тефтерче на Кирил Рашков имат напълно чисти служебни досиета. Те никога не са били разследвани въпреки, че имената им нашумяха още през 2009 година отново във връзка с бизнеса на ромския бос. Тогава анонимка, обиколила пловдивските медии съобщаваше, че колегите на триото от митницата се разграничават от действията им по казуса Кирил Рашков, допълва Марица.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26