Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 13 март

Бойкот в скандалната детска градина „Слънце”, родителите на 50 деца ги спряха от забавачката, директорката мисли за оставка – с това заглавие „Марица” информира, че детската градина в Асеновград, където завчера гръмна скандалът с миша отрова в млякото, е останала полупразна вчера. Майките и бащите на малчуганите са притеснени и предпочитат да ги оставят вкъщи. Нито едно от 127-те деца, които предния ден бяха под наблюдение, не се е оплакало през нощта, уверява изданието. Директорката на забавачката Лидия Захариева заяви, че ще изчака резултатите от всички назначени проверки и изследвания след инцидента. Ако се докаже вина на лица от персонала, ще търся отговорност по реда на Кодекса на труда, каза Захариева. И допълни, че самата тя обмисля и варианта да подаде оставка при доказване на виновна небрежност.

Даваме пари от спортния бюджет за кучета – с това челно заглавие отново „Марица” съобщава, че шест хиляди лева от бюджета на общината за спорт ще отидат за организирането на две изложби за кучета. Мероприятията са включени в календара на Пловдив, който тази година е европейски град на спорта. Разпределението на средствата ще бъде гласувано на днешната сесия на на Общинския съвет. „Няма къде другаде да поставим тези прояви, не са нито в културата, нито в младежките дейности, обяснява пред вестника аномалията заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков. Целият спортен бюджет е 670 000 лева, от тях 315 400 са за спортния календар. Съветникът от стрелковия клуб „Тракия” Камен Шишманов пък алармира, че за двама олимпийци от клуба няма заделени никакви средства от олимпийското звено, чието перо е на стойност 17 500 лева.

За регионалната притурка на Труд и 24 часа – „Твоят ден” водеща тема е подялбата между общината и 36-има реститути на сградата на бившия Детмаг „Снежанка” в центъра на Пловдив. 22-годишната сага приключи вчера със споразумение в съда между кмета Иван Тотев и реститути от 7 държави на 4 континента. Сред тях са братята Гьока и Димитър Хаджипетрови, пише изданието. То уточнява, че градската управа взима от емблематичния соцмагазин 59%, които се равняват на 1070 кв. м. Тя поема ангажимента да изчисти и ремонтира обекта на ул. „Райко Даскалов”, който от десетилетия е запуснат и отвътре изглежда като гробница. Отдаваме обекта на световна верига, няма да го продаваме, категоричен е пред „Твоят ден” кметът Иван Тотев.

Тревожна констатация има на първата страница на вестник „Марица” – Стенописът на Йоан Левиев в бившия Синдикален дом е унищожен. Няма и следа от живописната картина, сътворена от ръката на един от най-големите художници. Това е заявил заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов пред бялата стена на обновения Градски дом на културата. Нищо от фреската не е останало след неколкогодишния ремонт на сградата. Тепърва юристите на общината ще търсят отговорните за съсипването на една монументална творба. А художници и роднини на Левиев ще умуват, възможно ли е двете парчета от проекта, изпълнен върху шперплат, да бъдат подобаващо експонирани пред зрителната зала, съобщава вестникът.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26