Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 20 март 2014 година

„56 училища и забавачки под тепетата в черния списък” – с това заглавие днешната „Марица” цитира резултатите за Пловдив от специален доклад за цялата страна. Документът е на Дирекцията по национален строителен контрол и бил оповестен миналия ден. При обследване на училищни и сгради на детски градини в Пловдив инспектори от дирекцията са констатирали масови нарушения на нормите за пожарна безопасност, лоши санитарни възли и още куп нередности, опасни за здравето на децата. От проверените 136 обекта в 56 са установени несъответствия с противопожарните изисквания. Най – фрапиращ е случаят с пукнатината на сградата на Спортното училище. Тя е между двата корпуса по цялата височина на сградата. Отделно по дължината на коридора на първия етаж, заради пропадане на земната основа, има фуга с разлика в нивата около един сантиметър. „Марица” цитира директорката на Спортното училище Илияна Данчева, която твърди, че пукнатината я има от преди 10 години, но не е опасна за децата. Тя допълва, че до седмица в училището ще започне основен ремонт за милион и половина лева, а необходимите обследвания вече са направени. В доклада се посочва изоставен строеж в двора на СОУ „Св. Седмочисленици” в жилищен район „Тракия”. Директорът пояснява, че това е строеж на кухненски блок, започнал преди изграждането на учебния корпус, но блокът е недовършен, тъй като парите не са достигнали. Сградата не е опасна, общината трябва да каже дали да се събори – заявява директорът на училището. Докладът за Пловдив отбелязва още, че голям проблем за училищата, строени преди 1950 година, е гредоредът. Такива са четири от учебните заведения в града. За Езиковите гимназии е посочено, че се задъхват заради малките класни стаи. Сградите са строени за 22-24 деца, какъвто е бил нормативът навремето. Парадоксът е, че това са гимназиите, към които има най – голям интерес и паралелките са претъпкани – посочва „Марица”. Вестникът допълва, че директорите не разполагат с копие от протоколите с констатираните нарушения. А кметовете имат едномесечен срок за изпълнение на предписанията.

„ДАНС влезе във ВиК” информира днешното регионално издание „Твоят ден”. То съобщава, че агенти на ДАНС са проверили вчера документация на пловдивското дружество „Водоснабдяване и канализация”. Цитирайки собствена информация, изданието пише, че те са търсили фалшиви книжа. Гледали са под лупа цифрите за приходите и разходите. Цитиран е и директорът на водното дружество Манол Генов, по чиито думи проверката е била рутинна, тъй като предприятието е от системата на националната сигурност. Такива посещения имаме редовно – твърди Генов. Подчинените му обаче са били стреснати от появата на цивилните ченгета – уточнява „Твоят ден”.

„Китайски автомобилен концерн оглежда индустриалните зони край Пловдив” – информира „Марица” в рубриката си „Икономика”. Всекидневникът съобщава, че 50 китайски фирми идват на срещи тет-а-тет с пловдивския бизнес. Форумът стартира на 24 март и ще продължи четири дни. Побратименият град Шънджън праща мениджъри и банкери на бизнес форума в Пловдив – пише „Марица”. А в друго заглавие по темата отбелязва „Издухахме София като пръв избор на инвеститорите”. Всекидневникът припомня, че битката за побратимяването с мегаполиса Шън джън е продължила над една година. Цитиран е шефът на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов, който уточнява, че Пловдив се е конкурирал със София и Варна за спечелването на 15-милионния китайски град като партньор. Практиката е, че Шънджън се побратимява само с еидн град от държава, така че успехът на Пловдив е голям – коментира кметът Иван Тотев. „Марица” допълва информацията, като отбелязва, че Шънджън има БВП на глава от населението 19 500 долара. Мегаполисът е класиран на второ място в ранглистата на най – конкурентноспособните градове в света на „Икономист” за 2012 година и като втория най – добър град за бизнес в Китай, според класацията на „Форбс”.

Накрая – нещо любопитно от изданието „Твоят ден” – в заглавие там четем „Уред гони змии и къртици в двора”, а в публикацията се отбелязва, че електронния уред за прогонване на змии се е превърнал в атракция на изложението „Природа, лов, риболов”. Устройството се заравя в двора на къщата или ранчото и излъчва вибрации, отблъскващи както влечуги, така и къртици. Зарежда се със слънчеви батерии, но могат да се използват и акумулаторни – пише „Твоят ден”. Изданието отбелязва още, че голям интерес на ловното изложение са предизвикали минилодки за захранване на рибата, която се управлява с дистанционно управление.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26