Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 11 април 2014 г.

15 семейства, някои от които с малки деца, останаха на улицата, защото последният пети етаж на кооперацията им бил незаконно построен – съобщава в. Марица. Инспектори от Държавния строителен контрол запечатаха вдигнатата преди 14 г. къща на ул. „Люле Бургас” 32 с мотива, че не е въведена в експлоатация по законния ред. Живеещите там закупили апартаменти на зелено през 1997 г. Сградата тогава била в процес на строителство, но предприемачът не спазил одобрения план и надградил етаж и половина, което е попречило сградата да получи Акт 16, разказва изданието. За неспазените обещания на строителя живеещите сигнализирали непрекъснато институциите, но без резултат.
Трябваше още тогава да се пристъпи към събарянето на незаконното, а не сега да ни гонят, коментират възмутено изхвърлените обитатели. Те открито протестират, че строителният контрол не мери с „един и същи аршин” в случая с техния блок и незаконните къщи на ромите.

Градския парламент даде бивша детска градина и 5 декара на ул. „Елба” на съветника от ДПС Джамисет Джафер под наем за 10 години срещу 50 стотинки на квадрат, разказва Марица подробности по другата скандална тема от вчерашния ден. Всъщност, забавачката отдавна не функционира, а съветника от ДПС отдавна и незаконно е завзел част от имота и безнаказано си е направил фитнес зала. Решението бе взето на общинската сесия слез втория опит и въпреки двучасовата яростна съпротива на опозицията, пише Марица и подробно описва ситуацията - БСП не участва в гласуването, воеводите на бившия кмет Славчо Атанасов от партията НИЕ и формацията „Обединение за Пловдив” на Дани Каназирева бяха против, но в крайна сметка фондацията на Джамисет Джафер беше подкрепена от ГЕРБ и коалиция в градския парламент. Опозицията алармира за конфликт на интереси, тъй като облагодетелстваният Джафер е същевременно и общински съветник. Той обаче демонстративно напусна залата, въпреки настояванията на опонентите да излезе пред тях и да обясни каква дейност ще развива в бившата детска градина. Мнозинството от ГЕРБ обаче отхвърли това предложение. Марица припомня, че Джамисет Джафер бе сред най-агресивните активисти, които се нахвърлиха с юмруци и ритници върху Октай Енимехмедов, младежа, извършил опита за покушение срещу Ахмед Доган по време на конференцията на ДПС миналата година.

Без скулптура на Борис Христов пред Дома на културата – гласи друго челно заглавие на в. Марица. Възпоменателна алея в памет на оперния идол ще бъде изградена пред едноименния Дом на културата, реши общинския съвет на Пловдив. Скулптурната композиция – бюст на Борис Христов върху постамент няма да се издига на площада пред сградата.

Мюфтийството иска да бъде отложено днешното делото за Чифте баня и още четири общински имота, което води срещу градската управа на Пловдив, съобщава още в електронното си издание в. Марица. Адвокатът Красимир Руев, който представлява "Мюсюлманско вероизповедание" настоява делото да бъде спряно, докато софийските магистрати се произнесат дали тази институция е правоприемник на вероизповедните общини, сред които е и пловдивската, тъй като има спор за това с друга мюсюлманска организация. Очаква се днес ПОС да се произнесе по казуса.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26