Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блатното кокиче – вид с много ограничени находища, под строга защита на закона, който прослави България по света с произвежданото от него лекарство „Нивалин”.

Блатното кокиче е  красиво и лековито растение, което прослави България по света. Благодарение на неговите лечебни свойства  е помогнато на хиляди пациенти, не само у нас, но и в чужбина. Блатното кокиче има изключително стопанско значение. Заради съдържащия се в него галантамин, то е изключително ценно за фармацията и медицината, разказа  магистър-фармацевт Диана Карчева.

Галантаминът е алкалоид, който се извлича от блатното кокиче. Открит е от професор Димитър Пасков през 1959 година и става незаменим за фармацията. Галантаминът се произвежда от нас под познатото търговско име Нивалин. Лекарството намира широко приложение в медицината – при лечение на полиомиелит, полиневрити, детска церебрална парализа, мистаения гравис, прогресивна мускулна дистрофия, прилага се като палиативно лечение при болест на Алхаймер, а в токсикологията се използва като антагонист при отравяния с полинолитици, морфинови аналози и кураре.

Блатното кокиче е рядък вид многогодишно растение, с ограничено разпространение, тъй като вирее само в низини, на мочурливи ливади, периодично заливани крайречни гори, по бреговете на реки или блата. Неправилното събиране също допринася за намаляване на находищата, подчерта Мария Михайлова – главен експерт „Опазване на биологичното разнообразие и защитени територии” в Регионалната инспекция по околната среда и водите-Пловдив. Блатното кокиче е включен в приложение 4 на Закона за биологичното разнообразие и е под специален режим на опазване и ползване. 

Блатното кокиче има доста ограничено разпространение и по още една причина – младите растения нарастват бавно, цъфтят и дават семена, чрез които се размноважава чак на 5-6 година. Мария Михайлова допълни, че има и допълнителни изисквания за използване на находищата от блатно кокиче, като берачите трябва да бъдат специално обучени.

В Пловдивска област има три находища от блатно кокиче, като за тях се полагат допълнителни мерки за съхранението им, допълни Мария Михайлова. Проект на РИОСВ-Пловдив даде възможност за възстановяване на хидрологичния характер на крайречните заливаеми гори край село Градина – там се намира и най-голямото находище на блатно кокиче.

Допълнителни ползи има и за местните общности, които живеят в близост до находищата от блатно кокиче. След предприетите мерки за запазване на находището в село Градина  жителите на Община Първомай се надяват, че то ще осигури шанс за развитие на икономиката и поминъка в региона, заяви Румяна Янева – старши експерт „Екология” в Община Първомай.

Блатното кокиче може да се отглежда и изкуствено. Достатъчно е да има подходящ сорт и условия за култивиране, а също и добри грижи. В резултат се постига добър добив, който превишава този от естествените находища. Факт, който е от изключително значение за България – една от малкото страни по света с естествени находища на блатно кокиче и с подходящи условия за изкуственото му отглеждане. Експертите са категорични, че страната ни може да осигурява основното количество суровина за производството на лекарства на основата на галантамина, които лекуват някои от най-страшните за човечеството болести.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09