Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Многая лета” на 100 гласа ще открие фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”

В петото пролетно издание на фестивала  „Дни на музиката в Балабановата къща”  от 18 до 22 юни на няколко сцени ще участват десетки знакови музикални артисти, много от тях  с международна кариера. Откриването е в деня на 100-годишнината от родения в Пловдив Борис Христов. 

 В концерта в Дома на културата, който носи неговото име, ще участват : Хора на пловдивските момчета, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”, Хора на софийските момчета и Мъжки хор „Стефка Благоева”, които заедно – 100 души, ще изпълнят многолетствието. 

За втория концерт ”Магията на виртуозитета” на 20 май от Австрия пристига пловдивчанинът Марио Хосен,  наричан „Българският Паганини”. На своята цигулка Guadagnini от 1749г. заедно с „CAMERATA ORPICA”  той ще свири в обкръжението на сцената от картини на художника Димитър Киров, роден на същия ден, като по този повод Марио Хосен ще покаже и своя портрет, рисуван от Ди Киро. 

Между звездните имена  е и цигуларката Мила Георгиева със „Страдивариус” от 1703г. , от Лондон ще пристигне номинирата за „Грами” за най-добър класически албум пловдивчанка  Добринка Табакова, Йордан Камджалов главен диригент на операта и филхармонията в Хайелберг ще дирижира Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив. Двукратният носител на „Грами” Едуард Дескур ще свири на рядко използвания ниструмент натурална валдхорна, от Съединените щати ще дойде саксофониста Майкъл Ван Пелт.  

Форумът „Дни на музиката в Балановата къща” продължат и традицията  на детските концерти. На реновирания Римски стадион на 1 юни е ІІ-я Голям детски концерт с участието на най-добрите детски музиканти от цялата страна, между които и  оркестърът на Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” в Пловдив.