Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ ПОД СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ

 Как да се опазят едни от най- ценните ресурси, с които ни е дарила природата – лечебните растения,  така че да се използват днес, но да ги има и след нас. Да берем билки  като туристи, но и да се стимулира култивирано отглеждане,   защото  от една страна то  щади  естествените находища, а от друга създава поминък на хиляди хора  и  развива икономическа ниша с милиони евро добавена стойност?

 35 са видовете лечебни растения, включени в списъка под специален режим на опазване и ползване – те са по-редки и с ограничени ресурси. За събирането им за стопански цели, т.е в по- големи количества,  има специални изисквания в Закона за лечебните растения. Заповедта на министъра на околната среда и водите определя както видовете, така и количествата  за стопанско събиране на билки под специален режим. Те са различни за различните области. За област Пловдив квотите за 2014 варират от  50 до 300 килограма за различните видове.

Има и растения, за чието събиране на територията на областта  няма отпуснати квоти.

Каква е процедурата и кои видове лечебни растения под специален режим  са разрешени за събиране на територията на Пловдивска област -  информация дава Димитър Димитров -  директор на дирекция „Превантивна дейност" в РИОСВ Пловдив. С него разговаря Паолина Комсалова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09