Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Традициите на Еньовден и богатството на България от лечебни растения

По изконна народна традиция на днешния Еньовден (24 юни) се берат 77 билки и половина за всички болести и една без име. Според народните вярвания на този ден билките имат най-голяма лечебна и магическа сила, особено рано сутрин, преди изгрев слънце. От набраните билки, първа трябва да е еньовчето, а по време на целия ритуал по събирането на билки, трябва да мълчите и да не издавате нито дума, за да бъде магията на билките пълна. 

От набраните билки, в някои части на страната, се правят венци, връзват ги с червен конец и ги наричат на имената на членовете на семейството. Оставят венците навън за през нощта, а на сутринта по тях гадаят здравето на този, на чието име е наречен венеца. Набраните билки се пазят през цялата година и се използват като лек за всякакви болести под формата на чай, запарки и други. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест – няма. Всъщност, и за нея има половин билка, която само определени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ.

Важно е да се знае знае кога е подходящо да се берат билки, в каква фаза на развитието им и кои части от растенията се консумират, за да се използват най-пълноценно лечебните им свойства. Обикновено стръковете и листата се берат малко преди или по време на цъфтежа, а цветовете – малко преди или след пълното им разтваряне. Плодовете се берат напълно узрели, а корените и другите подземни части – през есента, след увяхването на надземната част на растението или рано на пролет, преди да започне развитието им. Пъпките се събират рано на пролет, преди разпукването им, а семената – малко преди или при пълното им узряване.

Преждевременното или закъснялото бране води до похабяване на ресурси, тъй като се събират билки без добри лечебни качества.

България е изключително богата на лечебни растения,  разказва доц. Люба Евстатиева - специалист по лечебни растения в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

За опазване на лечебните растенията, е важно да се берат само в райони, където има плътни находища на отделните билки. В тях билките ще се възстановят по-лесно. Важно и как да се пренася билките, за да не бъдат увредени. Не е желателно да се смесват различни билки на едно и също място.

Култивирането на билки може да бъде и много успешен бизнес. Потенциалът му не използван максимално в България, за това популяризирането му е и една от целите на проекта „Кампания за устойчиво използване на лечебните растения в България“, съфинансиран по програма Life+ на ЕК.


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09