Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ясни са агентите на ДС в УХТ и АУ в Пловдив

| обновено на 15.07.14 в 16:44
Снимка: БГНЕС

Общо девет преподаватели от Университета по хранителни технологии и Аграрния университет в Пловдив са били агенти на държавна сигурност. Имената им бяха публикувани днес на сайта на комисията. Осем са преподавателите от Университета по хранителни технологии и един от Аграрния университет в Пловдив.

Според изнесените данни агенти на Държавна сигурност от бившия ВИХВП са били проф.Георги Кривошиев – ръководител катедра Електротехника. Друг агент е бил Гроздан Караджов, бивш заместник-декан и декан в университета, както и  Дончо Дончев - Ръководител катедра. Сред агентите на бившата Държавна сигурност е Златка Рошкова, която е носила псевдонима Искра.

Мария Балтаджиева с псевдоним Мирослава е била зам. ректор и ръководител катедра по "Мляко и млечни продукти". Тя е професор с международна известност.  Ректорът в края на 90-те години  проф. Стефан Дичев е носил псевдонимите Дичев и Дамянов. Той е  бил ръководител катедра „Месо и месни продукти”. 

Проф. Стоян Танчев - ръководител катедра "Консервиране" е носил псевдонимите Рангел и Раковски. Списъкът завършва с Тодорка Гарчева е била вербувана с псевдонима Теодора. В УХТ са били проверени общо 54 лица. За шест от тях университетът не е предоставил необходимите документи и проверката продължава.

В Аграрния университет са били проверени 40 лица. Агент на Държавна сигурност там е бил проф. Стойчо Каров - декан и ръководител катедр. Биологично земеделие е вербуван с псевдонима Карамфилов.Още от категорията

27 мил. лв са санкциите за Пловдив от мандата на Тотев

Близо 1 милион 315 хиляди лева е платила община Пловдив по съдебните дела за недостроената зоологическа градина в Пловдив. Отделно от пловдивската хазна са платени над 900 хиляди лева санкции, наложени от управляващия орган по транспортния проект на града. А заради превишения капацитет на сметището в Цалапица и ненавременно обжалване от екипа..

публикувано на 06.02.23 в 16:33

Здравко Димитров напуска ГЕРБ, но остава кмет на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитровподава  оставка като член на ГЕРБ . Това обяви той на извънредна пресконференция. "Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева", заяви още Здравко Димитров. Кметът няма да иска оставката на заместника си Пламен..

обновено на 06.02.23 в 14:37

Разкриха полицай в участие в измамна схема

Уличиха пловдивски полицай в участие в измамна схема в размер на 90 000 лв. За случая съобщиха от прокуратурата в Пловдив.  Униформеният и още двама души са направили опит да заблудят застрахователна компания след тежка катастрофа с цел получаване обезщетение от застрахователя. Случката се разиграла преди година на пътя между село Поповица и..

публикувано на 06.02.23 в 14:07

В болница, без опасност за живота, е скиорът, пострадал в Пампорово

Няма опасност за живота на 16-годишното момче от Пловдив, което пострада по време на ски в  Пампорово. То е в  задоволително състояние и контактно, съобщиха лекарите.  Тийнейджърът бе транспортиран от смолянската Спешна помощ в пловдивската университетска болница “Свети Георги”. Направени са му редица изследвания и е настанен в клиниката по..

публикувано на 06.02.23 в 13:32