Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Бял равнец

Растенията не съдържат еднакво и достатъчно количество лечебни вещества по всяко време на годината. Ето защо за най-пълноценното им използване е необходимо да се знае кога да се събират - по кое годишно време и в коя фаза от развитието им.Това има много голямо значение за качеството на билките.

Лятото е сезонът, в който се събира белият равнец. Той е в топ 10 на най- използваните и популярни билки у нас.

Историята му  започва да се пише още в древността. Легендите твърдят, че той е в състояние да се справи с 1000 болести. Латинското му наименование произлиза от гръцката митология - героят Ахил разчитал на мощните кръвопречистващи, кръвосъсирващи и успокояващи свойства на растението да лекува раните си по време на битки. Древните европейци го нарекли "военно биле" и също приготвяли лековит мехлем за свойте рани получени на бойните поля. В китайската медицина белият равнец е определен като перефектното равновесие между Ин и Ян. Едновременно като мъжка и женска билка го срещаме и в българската народна медицина. И до днес, подходящо за приложение е цялото растение, свежо или изсушено, под формата на запарка, тинктура, мехлем или кулинарна подправка. Според председателя на Съюза на билкарите у нас и лечител Емил Елмазов българите добре познават лечебната сила на белия равнец. 

Белият равнец съдържа голямо количество биологично активни  вещества, обяснява ботаникът проф. Стефан Станев. 

Бял равнец е непретенциозно многогодишно тревисто растение с бели цветове, окосмено стъбло и силен специфичен сладникав аромат. Разпространено е в цялото Северно полукълбо. Според Емил Елмазов в страната ни има достатъчно находища на бял равнец, които засега се използват умерено. 

Белият равнец започва да цъфти през май.  Листата, стъблото и цветовете, които се берат малко преди пълното им разцъфтяване се режат близо до горното им разклонение без стъблената част. Стръковете се берат в началото или по време на цъфтенето (юли-септември). Надземната част се отрязва на 20 см. от върха на стъблото, като старите вдървени части се изхвърлят. Не се допуска събиране на стръкове в количества, надвишаващи 70% от наличните в находището запаси.

Сушат се 4-5 часа на слънце, а след това се доизсушават на сянка при температура до 40°С. Съхранява се на сенчесто, проветриво и сухо място. В билколечението се използват всички надземни части, разказва проф. Станев.

Изкупните цени на суровия и изсушен бял равнец са различни, обяснява председателят на Съюза на билкарите.

Етеричното масло е най- ценният продукт, добиван от белия равнец. Изнася се в чужбина като търсенето на масло от диворастящ бял равнец е огромно като цените му достигат 1000- евро на килограм. Качеството обаче на етеричното масло, а и цената му, зависят от добре запазените лечебни свойства на суровината. Билките са най-лековити и носят най-добри приходи, когато се събират, превозват и съхраняват по правилата..Недобре подбраният момент или неспазването на правилата за събиране се отразява пряко на качеството, лековитостта и цената, което води до загуба на  всички по веригата на ползване на лечебни растения. Хиляди български семейства, в райони богати на находища от лечебни растения, разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на билки. Техният поминък, позициите на България на световния пазар на лечебни растения, както и развитието на икономиката на страната ни зависи главно от познанията и уменията на всички заети в сектора.Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09