Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Научните изследвания за ЛР на сем. Крачанови и приложението им в практиката

Българските ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ са ценен национален ресурс, който трябва да се пази и ползва устойчиво, за да лекува и дава поминък на поколения напред. Това е и една от целите на проекта  "Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България”, осъществяван от фондация „Информация и природозащита”. 

Страната ни е с голям потенциал по отношение на добива на билки въпреки малката си територия. Преработени тук, те могат да носят големи печалби за хранителната, фармацевтичната и козметичната промшленост, тъй като все повече хора осъзнават необходимостта от избягването на химически синтезирани лекарствени средства, хранителни добавки и козметика и се ориентират към натуралните продукти.
Годишно у нас се събират към 17 хиляди тона билки. 90% от тях се реализират в чужбина. Така България се нарежда на първо място в Европа и на четвърто в света по износ на суровини от лечебни растения. Българските билки се изнасят сушени или замразени. Ниската степен на обработка на растителната суровина, определя и ниската цена, на която се продават – 1400 евро на тон. В същото време страни със силно развита преработваща индустрия, които продават билките след преработка и пакетиране постигат многократно по-висока цена. За Швейцария например тя е 7 700 евро, а за Япония достига до 20 810 долара.

Затова е важно тази тенденция да се промени, категорични са доцент Мария Крачанова – ръководител на Лаборатория „Биологично активни вещества” към БАН и професор Христо Крачанов, разработил и произвел популярните на нашия пазар сокове от арония. Двамата са посветили живота си не само на изследвания върху лечебните растения, но и на внедряването им в практиката. Те се оказват изключително успешен тандем в научната дейност, а съществена част от нея са билките, разказа доцент  Мария Крачанова. 

Проучванията продължават в годините и ясно очертават основните моменти върху които трябва да се акцентира, за да се използват билките устойчиво и да носят печалба за българското производство:

Учените от лаборатория „Биологично активни вещества” правят и редица изследвания за антиоксидантната и имуностимулираща активност на българските билки, които по категоричен начин доказват, че българските билки са националното богатство на страната.

Съвременните изследвания дават основание да се разшири внедряването на билките в производството. В тази насока продължава да работи професор Христо Крачанов, който дълго време оглавяваше Катедрата по органична химия в Университета по хранителни технологии. Преди години той създаде своя фирма, в която успешно прилага научните разработки в производството. Убеден, че тези продукти са здравословни, професор Крачанов подготвя нов асортимент от плодови сокове със значително съдържание на билки.

Според семейство Крачанови у нас трябва да  се създадат условия на всички нива за опазване, устойчиво ползване и преработка на ЛР. Създаването на предприятия за преработка на билки ще донесе в пъти по- голяма печалба за местните производители, отколкото ако суровината бъде изнесена в чужбина.


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09