Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в хисарските села Кръстевич и Красново

| обновено на 16.09.14 в 15:41
Снимка: БГНЕС
Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич. В района вали дъжд от вчера сутринта. Нормализира се обстановката в Съединение, където след снощния порой под вода останаха повечето улици, много дворове и приземни етажи на къщи. По автомагистрала "Тракия" в района на Цалапица временно е ограничено движението в аварийната и интензивната лента, заради наводнение. Трафикът се осъществява само в лентата за изпреварване.

Кметът на община Хисар Пенка Ганева заяви, че в Кръстевич прелива реката.

Прелива тази река, на която е водохващането на селото. Има опасност хората да останат без вода. В Красново има десет къщи наводнени, водата минава през селото, слизайки от балкана. Там хората са изведени. Има опасност, като теглим от избите водата с помпи, да събори някоя от сградите. Язовирите са в добро състояние, преливат през преливниците, отворени са им крановете. Просто не могат да поемат цялото количество вода от планината и от дъждовете. И реките също не могат да поемат толкова много вода, преливат. Хората са в училището. Имаме достатъчно добри условия, няма проблем. Ако се наложи да не могат довечера да си бъдат в къщите, имаме къде да ги настаняваме. На Красновски бани има почивна станция. Ще бъдат настанени там, обясни Пенка Ганева.

Наводнението по автомагистралата е причинено от прелял напоителен канал, обясни говорителят на пловдивската пожарна инспектор Георги Кунев. По-късно се наложи да бъде затворена и отсечката между пътен възел "Цалапица" и Съединение. Иначе в града остава да бъдат отводнени още няколко къщи в ниската част. Тепърва ни предстои да извършваме оглед на щетите, каза кметът Георги Руменов

С язовирите на територията на общината нямаме проблем. С реката, която минава през Съединение, нямаме проблем. Имаме проблем с двата отводнителни канала, които идват като водосборни канали горе от Овчеполци, Черногорово и Пищигово. Отбиваме, където можем, водата. Молим се в момента да не завали, защото завали ли, вече нещата ще бъдат извън контрол, обясни Руменов.

На критичните участъци на река Огоста се извършва наблюдение от екипи на пожарната и местната власт. Интензивните валежи са причина за срутването на три подпорни стени на жилищни сгради в стария център на Смолян. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Оранжев код за Враца и Монтана, заради обилни валежи

За възможни превалявания от над 50 литра на квадратен метър за денонощие предупреждават от филиала към Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен. През нощта най-големи количества дъжд са отчетени за района на Враца, където за 12 часа..

публикувано на 16.09.14 в 10:00

Оранжев код за валежи в 6 области

Оранжев код за опасност от обилни валежи в областите: Монтана, Враца, София-област, Пазарджик, Пловдив и Смолян, е обявил за днес Националният институт по метеорология и хидрология. В други 12 области е издадено предупреждение жълт код.

публикувано на 16.09.14 в 09:30