Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положението в село Добровница

Снимка: Бояна Петрова

Остава бедствено положението в пазарджишкото село Добровница, където около 100 къщи бяха наводнени през нощта поради обилните валежи. Специалистите смятат, че причината са двата отводнителни канала, които е трябвало да бъдат почистени преди две седмици. Отводняването на къщите продължава и в момента.

От кметството потвърдиха, че е имало предписание за почистване на отводнителните канали, но нямало средства за това. Все още под вода е цялата южна част на Добровница. В момента там са мобилизирани всички екипи на областната противопожарна служба. През цялата нощ хората са се опитвали сами да се справят с проблема, тъй като отводнителните машини не могат да достигнат до всеки дом.

В 2 часа се обаждам - чакайте на опашка. В 5 часа се обаждам, в 7 се обаждам и ми казват, че по светлата част на деня само работят. Приспособихме помпа. Всичко това е бивша река, някога е минавала река през нашия двор. Толкова, колкото е отвън, толкова и вътре. То попиват стените, обясни местна жителка. 

Хладилници, печки, всичко е под вода, покъщнина, легла, допълни друг жител.

Чакам да дойдат да изтеглят. Всичко плува. Какво става в България. Какво бяхме, какво станахме, попита жена от селото.

Този следобед се очакват нови обилни дъждове. Има опасност от нови наводнения. В момента се разчистват отводнителните канали, за да се оттече водата.

До три часа ние трябва задължително да изчистим канала, за да сме спокойни. Това ни е основната задача. И да паднат други (дъждове), от три часа го очакваме, обясни началникът на кризисния щаб, комисар Иван Панайотов.

В селото се заражда недоволство срещу местната власт, която с бездействието си е причинила наводнението в Добровница. Все още няма комисия, която да описва щетите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Оранжев код за валежи в 6 области

Оранжев код за опасност от обилни валежи в областите: Монтана, Враца, София-област, Пазарджик, Пловдив и Смолян, е обявил за днес Националният институт по метеорология и хидрология. В други 12 области е издадено предупреждение жълт код.

публикувано на 16.09.14 в 09:30

Метеоролозите обявиха оранжев код за опасност от обилни валежи в някои области

Оранжев код за опасност от обилни валежи в областите Монтана, Враца, София-област, Пазарджик, Пловдив и Смолян, е обявил за днес Националният институт по метеорология и хидрология. В други 12 области е издадено предупреждение за жълт код. Обилният дъжд в..

публикувано на 16.09.14 в 07:27

Бедствено положение е обявено в хисарските села Кръстевич и Красново

Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич. В района вали дъжд от вчера сутринта. Нормализира се обстановката в Съединение, където след снощния порой под вода останаха повечето улици, много дворове и приземни етажи на къщи. По..

обновено на 16.09.14 в 15:41

Над 100 литра на квадратен метър дъжд е паднал в община Съединение само за два часа снощи

Над 100 литра на квадратен метър дъжд е паднал в община Съединение снощи само за два часа. Има локални наводнения в дворове и една къща. Екипи на пожарната от снощи работят по отводняването на имотите. Кметът на Съединение Георги Руменов заяви пред..

публикувано на 16.09.14 в 11:19